Mainos

Yhdysvallat ja Venäjä eri mieltä terrorismista

Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov kyseenalaisti tänään Yhdysvaltain terrorismin vastaiset lausunnot ja syytti länttä kaksinaismoraalista Münchenin kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa Saksassa.

Ivanovin mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että Iranilla olisi yhteyksiä terroristeihin. Yhdysvaltain varapuolustusministeri Paul Wolfowitz oli eilisessä puheessaan arvostellut jyrkästi terrorismia sietäviä maita ja viitannut presidentti George W. Bushin äskeiseen linjapuheeseen, jossa tämä nimitti Irakia, Irania ja Pohjois-Koreaa joukkotuhoaseita havittelevaksi "pahuuden akseliksi".

Puolustusministeri Ivanovin mukaan Venäjällä on oma "roistovaltioiden" luettelonsa. Hän mainitsi Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian, joka Venäjän mukaan rahoittaa Venäjän armeijaa vastaan taistelevia Tshetshenian separatisteja. -Monet eivät lännessä pidä siitä, että meillä on kaupallisia suhteita maihin, joita te luonnehditte roistovaltioiksi, Ivanov sanoi. -No, me emme pidä... joistakin liittolaisistanne kuten Saudi-Arabiasta ja Persianlahden valtioista, jotka rahoittavat terroristijärjestöjä.

Yhdysvaltain hallitus on jatkuvasti arvostellut Venäjän ja Iranin sopimusta ydinvoimalan rakentamiseksi. Venäjä ei myöskään hyväksy terrorismin vastaisten sotatoimien ulottamista Afganistanin ulkopuolelle ja on yhä enemmän ärsyyntynyt Yhdysvaltain uhkauksista, joita se pitää sapelinkalisteluna.

Syytöksiä kaksinaismoraalista

Venäjän puolustusministeri syytti länttä kaksinaismoraalista, koska se ei ole kutsunut tshetsheenejä "terroristeiksi" samalla voimalla kuin Osama bin Ladenia ja hänen al-Qaida-verkostoaan.

Erimielisyydet siitä, kuka katsotaan terroristiksi, saattavat heikentää Yhdysvaltain johtamaa liittoutumaa syyskuun terrori-iskusta syytettyjä kiihkoislamilaisia vastaan, Ivanov varoitti. -Suurin huolemme tänään ovat näihin päiviin saakka jatkuneet poliittiset kaksinaisstandardit suhteessa separatismiin, kiihkouskonnollisuuteen ja fanatismiin, Ivanov kertoi.

Robertson pyysi apua ja varoja

Naton pääsihteeri George Robertson pyysi tänään Yhdysvalloilta enemmän sotilastekniikkaa eurooppalaisten Nato-liittolaisten käyttöön. -Yhdysvaltain on tehtävä enemmän, hän sanoi Münchenin kokouksen 400 osanottajalla 43 maasta.

Robertson totesi, että Yhdysvallat on kehottanut Euroopan Nato-maita lisäämään puolustusmenoja. Yhdysvaltain on Robertsonin mukaan silti autettava eurooppalaisia liittolaisiaan "lieventämällä tarpeettomia teknologian siirtoa ja teollista yhteistyötä koskevia rajoituksia".

Osoittaen sanansa Euroopan valtiovarainministereille Naton pääsihteeri myönsi kuitenkin, että amerikkalaiset ovat oikeassa arvostellessaan Eurooppaa puutteellisesta sotilaallisesta kyvystä. Hän totesi, että Euroopalla on suuria vaikeuksia pitää 50 000:ta rauhanturvaajaa Balkanilla. -Jos me aiomme taata, ettei Yhdysvallat siirry kohti yksipuolista toimintaa tai eristäytymistä, Yhdysvaltain kaikkien liittolaisten - eurooppalaisten ja kanadalaisten - on osoitettava uutta halukkuutta tehokkaan kriisinhallintakyvyn kehittämiseksi, Robertson sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.