Mainos

Yhdysvallat ja Tshekki allekirjoittivat ohjuskilpisopimuksen

Yhdysvaltojen ja Tshekin ulkoministerit ovat allekirjoittaneet Prahassa sopimuksen Yhdysvaltojen ohjuskilpihankkeesta. Sopimuksen mukaan Yhdysvallat saa rakentaa ohjuskilpijärjestelmään liittyvän tutka-aseman Prahan lounaispuolelle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kehui vuolaasti sopimusta.

- Sopimus on todellinen virstanpylväs... yhteistä vihollista vastaan liittoutuneille maille, sanoi Rice Prahassa.

Ricen mukaan sopimus parantaa Tshekin ja Yhdysvaltojen turvallisuuden lisäksi myös kansainvälisen yhteisön turvallisuutta.

Myös Tshekin ulkoministeri Karel Schwarzenberg ylisti sopimusta kuvaten sitä Tshekin turvallisuuspolitiikan keskeiseksi osaksi.

Yhdysvaltojen mukaan ohjuskilpeä tarvitaan "roistovaltioiden", erityisesti Iranin, mahdollista ohjushyökkäystä vastaan. Puolustusjärjestelmän on tarkoitus tuhota ohjukset ilmassa ennen kuin ne iskeytyvät kohteisiinsa.

Venäjä tyrmäsi sopimuksen tuoreeltaan

Venäjä on toistuvasti ilmoittanut vastustavansa itäiseen Keski-Eurooppaan sijoitettavaa ohjuspuolustusjärjestelmää, sillä se kokee ohjuskilven uhkaksi omalle turvallisuudelleen.

Nimettömänä pysyttelevä Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto Interfaxille, ettei tänään allekirjoitettu sopimus paranna Euroopan turvallisuutta vaan hankaloittaa "turvallisuuskysymyksiä" entisestään.

Venäjä on aiemmin uhannut maalittaa ohjuksiaan Keski-Eurooppaan, jos ohjuskilpijärjestelmä otetaan käyttöön.

Sopimus on herättänyt laajaa vastustusta myös Tshekissä. Kesäkuussa julkaistun mielipidetiedustelun mukaan 68 prosenttia kansalaisista vastustaa ohjuskilpeä ja vain vajaa neljännes on sen kannalla.

Sopimuksen lopullinen hyväksyminen vaatii vielä Tshekin parlamentin hyväksynnän. Syksyllä alkavasta ratifiointiprosessista odotetaan tiukkaa, sillä pääministeri Mirek Topolanekin keskustaoikeistolaisella liittoumalla on hallussaan vain puolet parlamentin alahuoneen 200 paikasta.

Myös Puola jarruttelee Yhdysvaltojen suunnitelmia. Yhdysvallat haluaisi sijoittaa Puolaan torjuntaohjuksia, joita ohjattaisiin Tshekin tutka-asemalta. Neuvottelut Puolan kanssa ovat kuitenkin jumiutuneet, sillä Varsova on vaatinut sopimuksen vastineeksi suurta summaa Puolan asevoimien uudistamiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.