Mainos

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea neuvottelivat Kiinassa

Yhdysvallat on vihjannut, että se saattaa luopua vaatimuksestaan Pohjois-Korean hallinnon vaihtamisesta.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat kohtasivat maanantaina Pekingissä harvinaisessa kahdenvälisessä tapaamisessa. Tapaaminen pidettiin vain päivää ennen Pohjois-Korean ydinohjelmaa käsittelevien kuudenvälisten neuvottelujen alkamista.

Amerikkalaisdiplomaatit ovat korostaneet, että nyt, kuudenvälisten neuvottelujen neljännellä kierroksella, on korkea aika saavuttaa todellista edistystä. Ilmassa onkin ollut positiivisia merkkejä.

Yhdysvallat on vihjannut, että se saattaa luopua vaatimuksestaan Pohjois-Korean hallinnon vaihtamisesta. Tämä saattaisi laukaista pattitilanteen, johon neuvottelut katkesivat viime vuonna. Japanin uutistoimisto Kyodo taas kertoi, että Yhdysvallat voisi avata Pjongjangissa yhteystoimiston, jos ydinkiistassa päästään sopuun.

Vauhdikasta diplomatiaa

-Haluan painottaa, että kyseessä eivät ole neuvottelut. Yritämme vain tutustua tarkastellaksemme esille nousevia asioita uudelleen ja vertaillaksemme huomioita, toppuutteli Yhdysvaltain pääneuvottelija Christopher Hill ennen runsaan tunnin mittaiseksi venynyttä tapaamista. Hän ei kuitenkaan kiistänyt Kyodon tietoja.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun maiden edustajat tapasivat kahden kesken kuudenvälisten neuvottelujen alla.

Tämänkertaista kierrosta on muutenkin edeltänyt ennennäkemätön diplomaattinen sukkulointi. Pohjois-Korea on jo tavannut sekä Venäjän että Etelä-Korean edustajat, ja Yhdysvallat taas on istunut samaan pöytään Kiinan ja Japanin kanssa.

Pohjois-Korea katkaisi neuvottelut viime vuonna ja on sen jälkeen ilmoittanut omistavansa ydinaseita. Kuudenvälisiin neuvotteluihin osallistuvat Yhdysvaltain ja molempien Koreoiden lisäksi myös Japani, Kiina ja Venäjä.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.