Mainos

Yhdysvallat ja moni EU-maa mukana Libyan operaatiossa

Monet maat ovat halukkaita osallistumaan Libya-operaatioon, jota erityisesti Ranska ja Britannia ovat ajaneet.

Yhdysvallat on pysynyt tietoisesti taka-alalla, sillä se ei halua, että voimatoimet nähdään arabimaissa Yhdysvaltojen johtamana operaationa. Ulkoministeri Hillary Clintonin mukaan Yhdysvallat on kuitenkin mukana Libyan operaatiossa. Clinton korostaa, että Arabimaiden mukana olo Libyan operaatiossa on erittäin tärkeää.

Esimerkiksi Ranska, Britannia, Belgia, Alankomaat, Tanska ja Norja ovat vahvistaneet osallistuvansa YK:n sotatoimiin Libyassa Muammar Gaddafin hallintoa vastaan.

MTV3:n kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoo, että esimerkiksi Italia antaa käyttöön tukikohtiaan, mutta ei osallistu sotatoimiin.

Libyaan suunnitellaan myös merisaartoa. Kanadan pääministeri Stephen Harperin mukaan sotalaivat aiotaan ottaa mukaan operaatioon.

Kanada on kertonut tukevansa nopeita toimia Libyassa. Kanadan hallituksen mukaan se kuitenkin tarvitsisi kaksi päivää operaatioon valmistautumisessa.

Länsimaat kokoontuivat tänään kriisikokoukseen Pariisiin puimaan Libyan tilannetta.

Merkel: Saksa ei osallistu

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan Saksa ei aio osallistua sotilastoimiin Libyassa. Hänen mukaansa väkivallan Libyassa täytyy loppua, mutta sotatoimiin maa ei osallistu.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg puolestaan ilmoitti, että Norja aikoo lähettää kuusi sotakonetta sotilasoperaatioon Libyaan. Stoltenbergin mukaan koneet voidaan tuoda parissa päivässä.

—Norja aikoo kantaa vastuunsa, Stoltenberg sanoi.

Myös Tanska on ilmoittanut eilen tukevansa hallituksen ehdotusta lähettää sotakoneita Libyaan.

Ei ole vielä varmaa, osallistuuko sotilasliitto NATO toimiin Libyassa.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Katso Janne Hopsun juttu:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.