Yhdysvallat ja Kiina yllättivät päästövähennyslupauksilla

Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat varhain aamulla sopineensa kasvihuonekaasujen vähentämisestä. Kiina lupaa kääntää päästönsä laskuun viimeistään vuonna 2030. Yhdysvallat leikkaa päästöjään 26-28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.   


- Kyllä tämä oli melkoinen yllätys. Kukaan ei odottanut, että Yhdysvallat ja Kiina asettaisivat näin konkreettiset ja kovat tavoitteet jo nyt, kommentoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma.
Vihma uskoo, että Kiina myös saavuttaa tavoitteensa.
- Kiina yleensä saavuttaa sen, mitä lupaa. Tämä on sellainen vahva signaali, jota Kiinalta on toivottu pitkään.
Yhdysvaltain mahdollisuudet saavuttaa ilmastotavoitteet riippuvat presidentin tahdosta.
- USA pystyy saavuttamaan tämän tavoitteen olemassa olevalla lainsäädännöllä. Kongressia ei tarvita tähän, mutta vahva presidentti tarvitaan. Sitähän emme tiedä, kuka on Obaman seuraaja, pohtii Antto Vihma.
Vihma uskoo, että lupaukset edistävät Pariisin ilmastosopimuksen syntymistä ensi vuonna.
- Mailta odotettiin päästövähennyssitoumuksia ensi vuoden alkupuolella. Kyllä tämä varmasti edistää Pariisin sopimuksen syntyä, kun saadaan jonkinlainen käsitys maiden kunnianhimon tasosta ennen kokousta. Tämä asettaa myös paineita muille maille ilmoittaa päästövähennyksistä. Esimerkiksi Intialle ja Australialle tuli nyt lisää paineita.


Järjestöt toivovat vielä enemmän


Ympäristöjärjestöt ovat sekä tyytyväisiä että tyytymättömiä Kiinan ja Yhdysvaltojen lupauksiin.
- On tärkeää, että Kiina ja Yhdysvallat tekevät yhteistyötä. Tämä varmasti edistää Pariisin sopimuksen syntyä. Ilmastotieteen valossa kuitenkin molemmilta mailta vaaditaan vielä suurempia päästövähennyksiä, toteaa Greenpeacen ilmasto-asiantuntija Kaisa Kosonen.
Kiina on maailman suurin kasvihuonekaasujen päästäjä ja Yhdysvallat on toiseksi suurin. Maat vastaavat yhdessä 45 prosentista maailman päästöistä. Kolmanneksi suurin päästäjä on 10 prosentin osuudella EU. Nyt nämä kaikki kolme ovat antaneet uusia päästövähennyslupauksia.
- Tämä muuttaa kehitysmaiden dynamiikkaa ilmastoneuvotteluissa, kun Kiina ja Yhdysvallat tekevät yhteistyötä. Intia varmasti on hyvin hämmentynyt tilanteesta, kun se ei enää voi luottaa yhteistyöhön Kiinan kanssa, pohtii Kaisa Kosonen.
Järjestöt uskovat, että Kiina pystyy kääntämään päästönsä laskuun jo ennen vuotta 2030.
- Kiinan lupaus on varovainen. On hyvin mahdollista, että heidän päästönsä kääntyvät laskuun jo aiemmin. Toivottavasti jo vuonna 2025. Barack Obaman lupaus perustuu poliittiseen realismiin. Siellä on laskettu tarkkaan, mitä pystytään tekemään olemassaolevan lainsäädännön turvin, miettii Kosonen.
Uusi kaikkia maita sitova ilmastosopimus on tarkoitus sopia Pariisissa ensi vuonna. Sen tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat