Mainos

Yhdysvallat ja EU sopuun terästullikiistassa

Yhdysvaltain eilinen päätös lopettaa terästullit sai myös EU:n luopumaan suunnittelemistaan pakotteista Yhdysvaltoja vastaan.

Yhdysvallat ja EU ovat sopineet kiistansa terästulleista.


Yhydsvaltain päätös poistaa terästuotteiden suojatullit on otettu EU:ssa vastaan myönteisesti. EU ilmoitti samalla poistavansa omat suunnitellut pakotteensa Yhdysvaltoja vastaan.

Yhdysvallat ilmoitti myöhään eilen illalla kiisteltyjen terästullien poistamisesta. Presidentti George Bush joutui odotetusti taipumaan kiistassa, koska maailman kauppajärjestö WTO katsoi tullit laittomiksi. WTO oli antanut EU:lle oikeuden määrätä 2,2 miljardin dollarin rangaistustullit amerikkalaisille tuotteille, jos Yhdysvallat ei olisi perunut tulleja.

Yhdysvallat otti suojatullit käyttöön viime vuonna. Se yritti suojata niillä pahoissa vaikeuksissa ollutta terästeollisuuttaan.

EU:n lisäksi terästulleista olivat valittaneet Japani, Etelä-Korea, Kiina, Sveitsi, Norja, Uusi-Seelanti. Myös amerikkalainen autoteollisuus on kärsinyt tulleista, sillä se olisi saanut muualta terästä halvemmalla.

Terästullit eivät myöskään ole ainoa kauppakiista Yhdysvaltojen ja EU:n välillä. Pinnan alla kytee vielä muun muassa kysymys geenimuunnellun ruoan tuonnista EU:n alueelle. Yhdysvallat on jo tehnyt asiasta valituksen WTO:lle.

(MTV3-Reuters-STT)

(Huomenta Suomi 05.12.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja