Yhdysvallat ja Britannia ryhtyvät toimiin Irakissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher ja Britannian ulkoministeri Malcolm Rifkind sopivat tänään, että maat ryhtyvät partioimaan Etelä-Irakin laajennetulla lentokieltoalueella riippumatta siitä, liittyykö Ranska operaatioon.

Ranska on vastustanut Yhdysvaltain tällä viikolla Irakiin tekemiä ohjusiskuja eikä ole yhtynyt Yhdysvaltain ja Britannian päätökseen laajentaa Etelä-Irakin kattavaa lentokieltoaluetta.

Ranskan ulkoministeriön edustaja Jacques Rummelhardt kertoi, että Ranska aikoo vaatia muutoksia päätöslauselmaluonnokseen, jonka Britannia on esittänyt YK:n turvallisuusneuvostolle, jotta Irakin valtion suvereenisuus ja alueellinen koskemattomuus tulisi asianmukaisesti taatuksi.

Christopher kertoi toivovansa, että Ranska luopuisi vastahakoisuudestaan Yhdysvaltain tekemien ohjusiskujen suhteen ja taipuisi tukemaan amerikkalaisia, mikäli nämä päättävät tulevaisuudessa iskeä Irakiin. Yhdysvaltain ja Britannian partiointi lentokieltoalueella ei kuitenkaan riipu Ranskan kannasta.

Ranska oli tärkeä jäsen Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa vuonna 1991, kun Irakin joukot karkotettiin Kuwaitista. Britannia tukee voimakkaasti Yhdysvaltoja sen päätöksessä laajentaa Etelä-Irakin lentokieltoaluetta 33. leveyspiirille, aivan Bagdadin lähituntumaan. Ranska arvosteli lentokieltoalueen perustamista heti Persianlahden sodan päätyttyä, josta alkaen alue on ulottunut Etelä-Irakin 32. leveyspiirille.

"Saddamin on maksettava"

Yhdysvallat ampui tiistaina ja keskiviikkona yhteensä 44 risteilyohjusta Etelä-Irakissa sijaitseviin ilmatorjuntatukikohtiin. Iskujen tarkoitus oli heikentää Irakin kykyä vastustaa suunniteltua partiointia laajennetulla lentokieltoalueella. Yhdysvallat ryhtyi iskuun sen jälkeen, kun Saddam Hussein oli ensin siirtänyt joukkojaan Pohjois-Irakin kurdialueille.
-Luulen, että olemme tehneet Saddam Husseinille selväksi sen, että hänen on maksettava erittäin korkea hinta sortotoimistaan Pohjois-Irakissa, sanoi Christopher.
Hänen mukaansa Saddam Husseinin tulisi ymmärtää, että mikäli hän jatkaa kurdien sortamista, Irakia tullaan rankaisemaan.

Yhdysvaltain ohjusiskun saamasta arvostelusta huolimatta Christopher sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että maailma lopulta luopuu varauksistaan ja seuraa amerikkalaisten esimerkkiä, kuten ennenkin on tapahtunut.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat