Mainos

Yhdysvallat ja Britannia hyökkäsivät Irakiin

Ilmahälytyssireenit ilmoittivat aamulla vaaran olevan ohi Irakin pääkaupungissa Bagdadissa yli yön kestäneiden ilmahyökkäyksien jälkeen. Paikallaolijat kertoivat kuulleensa "vaara ohi" -merkin noin puoli kuudelta Suomen aikaa aamulla viiden hyökkäysaallon jälkeen. Irakin mukaan ainakin viisi ihmistä sai surmansa ja 30 haavoittui Yhdysvaltain ja Britannian aamuyön ilmahyökkäyksissä. Yhdysvallat ja Britannia aloittivat iskut Irakia vastaan noin puoliltaöin Suomen aikaa.

Kuolleista ja haavoittuneista kertoi bagdadilaisen Al-Yarmug-sairaalan edustaja. Hänen mukaansa useimmilla haavoittuneista oli ohjusräjähdysten aiheuttamia palovammoja kasvoissaan ja käsissään. Irakin viranomaiset veivät ulkomaalaisia toimittajia sairaalaan haavoittuneita katsomaan. Irakin viranomaisten mukaan ainakin yksi ohjus putosi asuinalueelle Bagdadissa ja vaurioitti alueen juomavesiputkistoa.

Irakin presidentti Saddam Hussein vahvisti varhain aamulla, että Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskut ovat osuneet useisiin kohteisiin Irakissa. Samalla Saddam kehotti Irakin kansaa taistelemaan hyökkääjiä vastaan.
-Pelkurit ovat pommittaneet useita kohteita Irakissa saadakseen teidät taipumaan. Taistelkaa heitä vastaan niin kuin aina jumalan vihollisia vastaan ja jumala antaa teille voiton, hän julisti nauhoitetussa puheessaan.

Yksi ohjus Iranin puolelle

Iranin radio kertoi tänään, että yksi ilmeisesti Irakiin suunnattu ohjus oli osunut Iranin puolelle. Irakin rajan tuntumassa sijaitsevaan Khoramshahrin kaupunkiin osunut ohjus ei radion mukaan vaatinut uhreja. Iranin ulkoministeriö vaati Yhdysvalloilta ja Britannialta selitystä tapahtuneeseen. Ministeriö kutsui Britannian asiainhoitajan ja Yhdysvaltoja Iranissa edustavan Sveitsin suurlähettilään ministeriöön selvittämään tapausta.

Clinton: Iskut sotilaskohteisiin

Presidentti Clinton sanoi televisiopuheessaan, että Yhdysvaltain ja Britannian iskut kohdistetaan Irakin kemiallisia ja biologisia aseita vastaan. Clintonin mukaan Saddam saattaa käyttää kemiallisia aseita, mikäli niitä ei tuhota. Clintonin mukaan ei pidä sallia sitä, että Saddam uhkaisi naapureitaan ja muuta maailmaa tappavin asein.

Clinton sanoi, että iskuista päätettiin sen jälkeen kun YK:n asetarkastajien johtaja Richard Butler oli tiistaina arvostellut Irakia asetarkastajien työn järjestelmällisestä vaikeuttamisesta. Clintonin mukaan ajoitukseen vaikutti myös se, että Yhdysvallat halusi välttää iskun aloittamisen muslimien pyhän paastokuukauden Ramadanin aikaan. Ramadan alkaa viikonvaihteessa. Clinton torjui epäilyt, että hän pyrkisi iskuilla kääntämään amerikkalaisten huomion pois häntä itseään uhkaavasta syytekeskustelusta.

Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Hugh Shelton ilmoitti, että ensi-iskuihin käytettiin Tomahawk-risteilyohjuksia ja B-52-pommikoneita. Risteilyohjukset laukaistiin Yhdysvaltain laivaston aluksilta.

Puolustusministeri Willian Cohen kertoi Yhdysvaltain vahvistavan läsnäoloaan Persianlahdella. Cohenin mukaan iskuja Irakia vastaan jatketaan niin kauan kuin on tarvetta.

Blair: Muut keinot käytetty loppuun

Britannian pääministeri Tony Blair kertoi, että Britannian joukot osallistuvat ilmahyökkäykseen. Kaikki muut keinot oli käytetty loppuun, Blair totesi varhain tänään pitämässään puheessa. Hänen mukaansa Aavikkokettu-nimisessä operaatiossa pyritään välttämään siviiliuhreja.

Blair syytti presidentti Saddam Husseinia "toistuvista lupausten rikkomisista". Hänen mukaansa YK:n asetarkastusryhmän tuorein raportti oli niin tuomitseva, ettei mitään muuta vaihtoehtoa ollut enää jäljellä kuin sotilasisku.

Cook lupailee uusia iskuja

Britannian ulkoministeri Robin Cook vakuutti tänään, etteivät iskut ole vielä ohi. Cookin mukaan myös brittien taistelukoneet osallistuvat jatkossa Irakin vastaisiin operaatioihin. Yksityiskohtia Cook ei halunnut kuitenkaan paljastaa.
-En aio auttaa Saddamia kertomalla, mitä tulee tapahtumaan ja kauanko kaikki kestää, Cook kertoi.

Cookin mukaan Irakiin iskettiin vain risteilyohjuksilla, eikä mukana ollut miehitettyjä taistelukoneita. Näin siksi, että ensiksi haluttiin tehdä kaikki mahdollinen Irakin ilmatorjunnan tuhoamiseksi. Cookin mukaan ei ole aihetta epäillä, etteivätkö risteilyohjuksilla tehdyt iskut olisi onnistuneet.
(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.