Mainos

Yhdysvallat iski jälleen Talebanin asemiin

Yhdysvaltojen pommitukset jatkuvat samalla, kun Taleban saa vahvistuksia Pakistanin vapaaehtoisista.

Yhdysvallat on jatkanut Afganistania hallitsevan Talebanin rintamalinjojen pommituksia pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella. Ilmaiskuilla tasoitetaan tietä Talebania vastaan taistelevan pohjoisen liittouman etenemiselle kohti Kabulia.

Myös osapuolten sanasota jatkui kiivaana. Valkoinen talo kuittasi "pelkiksi valheiksi" Talebanin väitteen, jonka mukaan 70-100 amerikkalaissotilasta olisi kaatunut Afganistanissa. Talebanin Karachin-konsuli Moulvi Rahamatullah Kakazada ei kertonut missä tai kuinka amerikkalaiset olisivat saaneet surmansa.

Konsuli kertoi qatarilaisen al-Jazeera -tv-aseman haastattelussa myös, että sekä Talebanin hengellinen johtaja mullah Mohammad Omar että terroristiepäilty Osama bin Laden ovat hengissä. Al-Jazeeran välittämässä viestissä bin Laden kehotti muslimeja puolustamaan islamia "kristittyjen ristiretkeä" vastaan.

Talebanin mukaan Afganistanin pommituksissa on saanut surmansa 1 500 siviiliä. Asiaa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Taleban-liike uhkasi tänään hirttää maan entisen kuninkaan Zahir Shahin kannattajia, jotka se pidätti viime yönä. Pakistanissa toimiva afgaaniuutistoimisto AIP kertoi, että Taleban oli pidättänyt 25 afgaanipäällikkö Hamid Karzain kannattajaa Uruzganin maakunnassa Afganistanin keskiosassa.

USA ei lepää

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tänään kertonut olevansa "erittäin tyytyväinen" terrorismin vastaisen sodan etenemiseen ja lisäsi, ettei Yhdysvallat "lepää" islaminuskoisten paastokuukauden ramadanin aikana. Yhdysvaltoja on vaadittu monelta taholta keskeyttämään ilmaiskut muslimien pyhän kuukauden ajaksi.

Valkoisen talon ruusutarhassa puhunut Bush jätti sotilasiskujen aikataulun kuitenkin avoimeksi. -(Puolustusvoimat) vastaavat operaatiosta. Kyse ei ole politiikasta vaan sodasta, Bush painotti.

Talebanin asemiin tänään kohdistuneiden ilmaiskujen tehosta liikkui ristiriitaista tietoa. Talebanin radiopuhelinliikennettä seuranneen oppositiojoukkojen komentajan Sayed Amruddinin mukaan neljä avolavapakettiautoa tuhoutui, kun raskaat B-52-koneet pudottivat 35 pommia Talebanin linjoihin Bagramin tienoilla.

Yhdysvaltain puolustusviranomaisten mukaan ilmaiskujen tarkkuus on parantunut sen jälkeen, kun ensimmäiset erikoisjoukot soluttautuivat maahan. Pentagon kertoi myöhään eilen, että talebanien kova tulitus ja kehno sää estivät erikoisjoukkojen viimeisimmät yritykset jalkautua Afganistaniin helikoptereilla. Maassa arvellaan olevan vajaat sata amerikkalaissotilasta, vaikka määrää ei olekaan virallisesti vahvistettu. Puolustusministeri Donald Rumsfeld haluaisi kolmin- tai nelinkertaistaa joukkojen määrän mahdollisimman pian.

Yhdysvallat on tänään ilmoittanut myös vahvistavansa lentotiedustelua. Siihen käytetään myös miehittämättömiä Global Hawk- ja Predator-koneita.

Yli tuhat pakistanilaista Talebanin riveihin

Noin 1 200 aseistettua pakistanilaista miestä on ylittänyt Afganistanin rajan liittyäkseen Talebanin riveihin, pakistanilainen islamilainen puolue ilmoitti.

-Noin 1 200 vapaaehtoista meni Afganistaniin Malik Jan Mohammadin johdolla. He lähtivät Bajaurista puolen päivän aikaan 50 kulkuneuvolla, kertoi Tehreek Nifaz-e-Shariat Mohammadi -puolueen tiedottaja Faizullah Farooq. Faizullah Farooqin mukaan eilen Afganistaniin matkusti noin tuhat vapaaehtoista taistelijaa.

(MTV3-STT-AFP-AP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.