Mainos

Yhdysvallat iski Irakin tutka-asemaan

Yhdysvallat on iskenyt jälleen ohjuksin irakilaisasemiin. Iskuja on tehty nyt kolme eilisestä lukien. Kohteena oli tällä kertaa irakilaisten tutka-asema, kertoi hallituksen edustaja Washingtonissa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien F-16-hävittäjä teki ohjusiskun tutka-asemaan Etelä-Irakissa olevalla lentokieltoalueella tänään sen jälkeen kun lentokonetta seurattiin tutkalla, kertoivat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Välikohtaus oli ensimmäinen sen jälkeen kun länsimaat laajensivat lentokieltoaluetta aiemmin tänään 33. leveyspiirin eteläpuolelle. Irakin eteläosassa oleva lentokieltoalue perustettiin Persianlahden sodan aikana suojelemaan shiamuslimeja.

Viranomaisen mukaan tutka hiljeni iskun jälkeen, mutta ei ollut varmaa, saatiinko se tuhotuksi. Ohjus laukaistiin varoitukseksi Irakin presidentille Saddam Husseinille, jotta lentokieltoa valvovia koneita ei ammuttaisi alas.

Yhdysvaltain puolustusministeri William Perry kertoi tänään, että myös kaksi MIG-hävittäjää lähestyi lentokieltoa valvovia koneita, mutta ne kääntyivät takaisin ennen 33. leveyspiiriä.

Bagdadissa räjähdyksiä

Bagdadissa kuultiin tänään räjähdyksiä ja voimakasta ilmatorjuntatulta, silminnäkijät kertoivat. Räjähdysten aiheuttajasta ei ollut heti tietoa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja vakuutti kuitenkin Washingtonissa, ettei tulitus voinut johtua amerikkalaisjoukkojen toimista, sillä amerikkalaiskoneet pysyttelivät lentokieltoalueella Bagdadin eteläpuolella.

Clinton: Tavoitteet saavutettu, Irak vetäytyy

Presidentti Bill Clinton ilmoitti myöhään tänään Suomen aikaa, että Yhdysvallat on saavuttanut tavoitteensa Irakissa risteilyohjusiskujen avulla. Irak on Clintonin mukaan vetänyt pois joukkonsa Pohjois-Irakin kurdialueelta.

Clintonin mukaan on kuitenkin vielä epävarmaa, pysyvätkö Irakin joukot poissa kurdialueelta. Näin ollen uudet iskut eivät ole myöskään poissuljettuja, Clinton sanoi Valkoiseen taloon kokoontuneille toimittajille.

Toinen isku tänään

Yhdysvallat teki myös aamulla uuden ohjusiskun Irakia vastaan. Puolustusministeriön mukaan Yhdysvallat ampui 17 risteilyohjusta Etelä-Irakissa sijaitseviin ilmapuolustuskohteisiin.

Valkoisen talon virallisen lausunnon mukaan iskun tähtäimessä olivat sellaiset sotilaskohteet, joita ei eilen onnistuttu tuhoamaan riittävän perusteellisesti.

Lentokieltoaluetta laajennettiin

Valkoisen talon lausunnon mukaan ohjusiskulla pyritään turvaamaan Irakin lentokieltoalueella kieltoa valvovien amerikkalaisjoukkojen turvallisuus. Tänään yhdeltätoista Suomen aikaa voimaan tullut laajennettu lentokieltoalue ulottuu maan etelärajalta pääkaupungin Bagdadin esikaupunkialueille asti.

Kaikki Irakin lentotoiminta 33. leveyspiirin eteläpuolella katsotaan tästä lähtien rikkomukseksi, sanoi Yhdysvaltain joukkojen edustaja.

Ohjukset laukaistiin Persianlahdella olevilta sota-aluksilta ja yhdeltä sukellusveneeltä hieman ennen neljää aamuyöllä Suomen aikaa. Eilen Yhdysvallat ampui 27 ohjusta Etelä-Irakissa sijaitseviin komentokeskuksiin sekä tutka- ja ohjustukikohtiin.

Irak: Yksi kuoli Yhdysvaltain ohjusiskussa

Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui Yhdysvaltain aamulla tekemässä ohjusiskussa, kertoi Irakin armeija uutistoimisto Inan mukaan. Armeijan lausunnossa ei sanottu, olivatko uhrit siviilejä vai sotilaita.

Sotilaskohteiden lisäksi ohjusten kerrottiin kuitenkin osuneen myös siviilien asuinalueille. Irakin ilmapuolustus sai maan armeijan mukaan ammuttua alas suurimman osan Yhdysvaltain laukaisemista ohjuksista.

Eilisessä ohjusiskussa kuoli Irakin mukaan viisi ihmistä, ja 19 loukkaantui.

Irakin armeija hyökkäsi myös lausunnossaan iskun määrännyttä presidentti Bill Clintonia vastaan. Sen mukaan Clinton lisäsi uusia rikoksia pahuutta ja rikoksia jo täynnä olevaan historiaansa.

Lehdet: Irak ei tunnusta lentokieltoalueita

Irakin viralliset lehdet vakuuttivat tänään, ettei Irak enää tunnusta maan etelä- ja pohjoisosien lentokieltovyöhykkeitä. Tästä päivästä lähtien Irakin alueella ei enää ole irakilaisille kiellettyjä vyöhykkeitä sen paremmin etelässä kuin pohjoisessakaan, kirjoitti presidentti Saddam Husseinin vanhimman pojan Udayn hallussa oleva Babel-lehti. Lehden mukaan Irak aikoo puolustaa itsemääräämisoikeuttaan "kynsin ja hampain".

Presidentti Saddam Hussein tapasi tänään Irakin ilmapuolustuksen johtoa, kertoi maan virallinen uutistoimisto Ina. Uutistoimiston mukaan tapaamiseen osallistui Irakin ilmapuolustuksen komentaja sekä esikuntapäällikkö. Ina ei kertonut yksityiskohtia tapaamisesta.

Läntisten sotilaslähteiden mukaan Irak veti 30 konetta Irakin eteläosan lentokieltoalueelta 90 minuuttia ennen alueen laajentamista.

Britit ja ranskalaiset mukaan valvomaan aluetta

Brittiläiset ja ranskalaiset sotilaskoneet ryhtyivät tänään valvomaan lentokieltoaluetta yhdessä Yhdysvaltojen kanssa. Britannian ulkoministeriö ja Uuden-Seelannin pääministeri Jim Bolger ilmaisivat myös tuoreeltaan tukensa ohjusiskulle.

Japanin hallitus puolestaan esitti Irakille vetoomuksen vetää pikimmiten sotajoukkonsa pois kurdialueiltaan.

Euroopan maat ovat suhtautuneet vaihtelevasti Yhdysvaltain ohjusiskuihin Irakia vastaan. Britannia ja Saksa ovat ilmaisseet täyden tukensa iskuille, kun taas Ranska on ollut varauksellinen.

Venäjä paheksuu iskuja

Venäjä on paheksunut ohjusiskuja ja syyttänyt presidentti Bill Clintonia vaalikampanjansa käymisestä sotatoimilla. Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sanoi, että iskut ovat vaarallinen ennakkotapaus, sillä Yhdysvallat käytti väkivaltaa keskustelematta asiasta YK:n turvallisuusneuvoston kanssa.

Kiina varoitti Yhdysvaltoja tekemästä enempää iskuja Irakia vastaan.

Arabimaista Egypti ja Syyria, jotka Persianlahden sodan aikaan olivat Yhdysvaltain rinnalla, ovat kritisoineet Clintonin taktiikkaa sanoen sen johtavan konfliktin laajenemiseen.

Turkki harkitsee oman suoja-alueen perustamista

Turkki harkitsee suoja-alueen perustamista Pohjois-Irakiin estääkseen kurdisissejä saapumasta sen alueelle, uutistoimisto Anatolia kertoi. Turkki varoitti myös, että se voi osallistua Pohjois-Irakin taisteluihin iskemällä Turkissa kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissien kimppuun.

Iranin presidentti Ali Akbar Hashemi Rafsanjani arvosteli tänään ankarasti Yhdysvaltain Irakiin tekemiä ohjusiskuja. Samalla hän syytti Irakin johtoa, joka hyökkäyksellään kurdialueille antoi Yhdysvalloille tekosyyn ohjusiskuihin.

Useimmat amerikkalaiset hyväksyvät eilisen ohjusiskun

Suurin osa amerikkalaisista hyväksyy presidentti Bill Clintonin päätöksen tehdä ohjusisku Irakiin, kertoi ABC -yhtiön teettämä mielipidemittaus. Amerikkalaiset eivät kuitenkaan usko, että hyökkäys saa presidentti Saddam Husseinin lopettamaan Irakille Persianlahden sodan jälkeen asetettujen ehtojen rikkomisen.

Haastatelluista 79 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä tiistaisen ohjusiskun ja 16 prosenttia paheksui sitä. Viidellä prosentilla ei ollut kantaa asiaan. Tutkimus tehtiin ennen tämänaamuista toista ohjusiskua.

Christopher lähtee Eurooppaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher lähtee Eurooppaan tavoitteenaan saada eri valtiot yhteistoimintaan kurdialueilleen hyökännyttä Irakia vastaan. Tänään matkaan lähtevän Christopherin on määrä tavata virkaveljensä Englannissa, Ranskassa ja Saksassa. Hän keskustelee myös Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin kanssa.

Christopherin matkaa aiemmin suunniteltaessa käsiteltäviksi aihepiireiksi listattiin Lähi-Itä, Bosnia, Venäjä sekä sotilasliitto Nato. Irakin odotetaan kuitenkin nyt nousevan keskeiseksi keskustelunaiheeksi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.