Mainos

Yhdysvallat iski Irakiin - Irak torjuu YK:n arvioinnit

Yhdysvallat ja Britannia ovat jatkaneet tänään ilmaiskuja Irakin lentokieltoalueilla. Irak torjuu YK:n aikeet tarkastella YK:n ja Irakin suhteita uudelta pohjalta. Irakin mielestä suhteiden uusi tarkastelu tarkoittaa vain sitä, että Irakin vastaiset pakotteet pysyvät voimassa ja niiden poisto lykkääntyy. YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt, että YK arvioi suhteensa Irakiin kokonaan uudelta pohjalta. YK selvittelee muun muassa Irakin aseriisunnan nykytilaa ja irakilaisten elinoloja.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti eilen arvioida uudelleen Irakin ja YK:n välisiä suhteita. Tätä tarkoitusta varten perustetaan kolme neuvotteluryhmää, joiden on määrä selvittää Irakin aseriisuntatilannetta, kansalaisten elinoloja ja mm. kadonneiden kuwaitilaisten kohtaloa irakilaismiehityksen aikana. Ryhmän perustaminen on ensimmäinen edistysaskel Irak-kysymyksessä sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Britannia aloittivat ilmaiskut joulukuun puolivälissä. Neuvotteluryhmien perustamista ehdotti Kanada.

Viime aikoina kiistaa on aiheuttanut Venäjän ja Yhdysvaltojen ristikkäiset näkemykset YK:n asetarkastuskomission Unscomin roolista Irakin aseriisunnassa. Venäjä haluaisi Unscomin lakkautettavaksi ja Yhdysvallat taas haluaisi säilyttää komission. Irak on estänyt kaikki asetarkastukset maassa joulukuun pommituksien jälkeen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.