Mainos

Yhdysvallat: Ilmastonmuutos uhkaa jääkarhuja

Yhdysvaltain hallituksen jääkarhualoitetta pidetään tärkeänä merkkinä siitä, että maa vihdoin myöntää ilmaston lämpenemisen olevan totta.

Yhdysvaltain hallitus on esittänyt jääkarhujen lisäämistä uhanalaisten eläinten listalle. Viranomaisten mukaan ilmaston lämpeneminen kutistaa jääkarhujen pohjoisten elinalueiden jäätiköitä ja uhkaa lajin tulevaisuutta.

Yhdysvaltain hallituksen jääkarhualoitetta pidetään tärkeänä merkkinä siitä, että maa vihdoin myöntää ilmaston lämpenemisen olevan totta. Yhdysvallat on aiemmin suhtautunut kriittisesti tutkimuksiin, jotka ovat liittäneet ihmisen toiminnan ja ilmaston lämpenemisen toisiinsa. Yhdysvallat ei myöskään ole ratifioinut Kioton ilmastosopimusta.

Meren jääpeitteen ohentuminen heikentää jääkarhujen mahdollisuuksia löytää itselleen ruokaa. Lisäksi jääkarhuja uhkaavat saasteet ja metsästys.

Jos jääkarhut lisätään uhanalaisten eläinten listalle, hallitus ei saa vastaisuudessa vaarantaa toimillaan lajin olemassaoloa tai elinalueita. Ympäristöjärjestöt toivovat tämän pakottavan Yhdysvaltain hallituksen asettamaan rajoituksia maan kasvihuonekaasupäästöille.

Yhdysvaltain ympäristöpolitiikan suunnanmuutoksella voisi toteutuessaan olla suuri merkitys. Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista hiilidioksidipäästöjen tuottajista.

Jääkarhuja on maailmassa 20 000-25 000. Valtaosa niistä on Huippuvuorilla ja Grönlannissa, mutta vajaat 5000 elää Alaskassa vaeltaen sieltä myös Kanadan ja Venäjän puolelle.

(MTV3-STT-DPA-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.