Mainos

Yhdysvallat hyväksymässä Sharonin suunnitelman

Yhdysvallat luonnehtii Israelin pääministerin suunnitelmaa Gazan juutalaissiirtokuntien tyhjentämisestä "historialliseksi mahdollisuudeksi kohti rauhaa".

Israelin pääministeri Ariel Sharon saattaa saada kiistanalaiselle vetäytymissuunnitelmalleen Yhdysvaltain hyväksynnän, kun hän tapaa presidentti George W. Bushin Washingtonissa myöhemmin tänään.

Vähän ennen tapaamista Yhdysvallat arvioi suunnitelmaa hyvin myönteisesti kutsuen sitä historialliseksi mahdollisuudeksi kohti rauhaa. Ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvallat haluaa hyödyntää suunnitelmaa ja edistää sen avulla tiekartan nimellä tunnettua rauhansuunnitelmaa, joka tähtää Palestiinan valtion perustamiseen.

Sharonin suunnitelma merkitsisi Gazan juutalaissiirtokuntien tyhjentämistä.

- Näkymä Israelin vetäytymisestä merkittävältä alueelta ja palestiinalaisten hallinnosta Gazassa on todellinen tilaisuus päästä eteenpäin ja me haluamme käyttää hyväksemme tämän tilaisuuden, ulkoministeriön edustaja Richard Boucher sanoo.

Palestiinalaisia suunnitelma ei miellytä, koska Sharon aikoisi samalla säilyttää useita suuria juutalaissiirtokuntia Länsirannalla. Palestiinalaisten pääministerin Ahmed Qurien mukaan Bush tuhoaa rauhanprosessin, jos hän suhtautuu kannustavasti juutalaissiirtokuntiin tai turva-aidan rakentamiseen.

New York Times -lehden mukaan Bush aikoo kertoa Sharonin tavattuaan, että hän hyväksyy Israelin oikeuden säilyttää joitakin siirtokuntia Länsirannalla osana palestiinalaisten kanssa solmittavaa rauhansopimusta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.