Mainos

Yhdysvallat haluaa kieltää jalkaväkimiinat

Yhdysvallat aikoo pyrkiä maailmanlaajuiseen jalkaväkimiinojen kieltoon ensi viikolla käynnistyvässä YK:n Geneven aseidenriisuntakonferenssissa. Yhdysvallat lupaa lisäksi yksipuolisesti lopettaa jalkaväkimiinojen viennin muihin maihin.

Valkoinen talo ilmoitti eilen, että Geneven aseidenriisuntakonferenssin alettua maanantaina amerikkalaiset pyrkivät siellä maailmanlaajuiseen sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon, varastoinnin ja kuljetuksen.

Yhdysvallat on jo aiemmin määrännyt jalkaväkimiinojen viennin väliaikaisesti kielletyksi. Presidentti Bill Clinton määräsi viime keväänä lisäksi, että yli neljä miljoonaa ns. "tyhmää" jalkaväkimiinaa, jotka eivät tuhoudu automaattisesti määräajan kuluttua, poistetaan asevarastoista ja tuhotaan. Viime vuoden toukokuussa yli 50 maata sopi Genevessä jalkaväkimiinojen käytön rajoituksista. Useat kansainväliset järjestöt luonnehtivat tuolloin rajoituksia erittäin vaatimattomiksi ja vaativat täyskieltoa.

Suomi tukee kieltoa

Suomi ei tukenut keväällä Genevessä täyskieltoa, mutta sittemmin ovat ulkoministeri Tarja Halonen ja puolustusministeri Anneli Taina vakuuttaneet, että Suomi tukee jalkaväkimiinojen täydellistä kieltämistä. Halonen sanoi jo viime syksynä, että Suomi pyrkii siihen, että jalkaväkimiinojen täyskielto otetaan Geneven aseidenriisuntakonferenssin työohjelmaan tammikuussa. Suomi hyväksyttiin viime kesänä aseidenriisuntakonferenssin jäseneksi. Etenkin puolustusvoimien piirissä on Suomessa katsottu, että jalkaväkimiinat ovat toistaiseksi välttämättömiä maanpuolustukselle.

Eri maiden maaperään on kylvetty yli 400 miljoonaa miinaa toisen maailmansodan alun jälkeen. Miinoja levitetään edelleen kahden miljoonan vuosivauhtia, ja sata miljoonaa varastoidaan joka vuosi tulevaa käyttöä varten. Jalkaväkimiinat vammauttavat tai surmaavat ainakin 25000 siviiliä vuosittain.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.