Yhdysvallat hakee tukea iskuille

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on tiedustellut pääministeri John Howardilta Australian valmiutta osallistua Irakia vastaan mahdollisesti tehtävään aseelliseen iskuun, kertoi Howardin tiedottaja tänään.

-Pääministeri antoi ymmärtää, että kysymys on sellainen, jota Australian hallituksen on pohdittava, sanoi tiedottaja. Australian hallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina. Howardin tiedottaja ei kertonut Clintonin tiedustelun täsmällistä sisältöä. Vuonna 1991 Australia osallistui Persianlahden sotaan lähettämällä paikalle kalustoa, jota ei kuitenkaan käytetty varsinaisissa taisteluissa. Clinton uhkasi eilen selvin sanoin Irakia aseellisella iskulla.
-Täsmällisesti ottaen kysymys kuuluu, voidaanko aseellisella iskulla - muiden yritysten epäonnistuessa - merkittävästi vähentää tai lykätä Saddam Husseinin kykyä valmistaa ja välittää naapureilleen joukkotuhoaseita. Vastaus kuuluu - olen tästä aivan varma - että voidaan, ilmoitti Clinton viestimille.

Saksan liittokansleri Helmut Kohl on asettunut tukemaan Yhdysvaltoja Irakin asetarkastuskiistassa. Khol lupasi myös, että Yhdysvaltain ilmavoimat saavat tarvittaessa käyttää Saksan tukikohtia. Kohlin mielestä länsimaiden tulisi yksimielisesti asettua tukemaan Yhdysvaltoja Irakia vastaan.

Japani toivoo sovun löytyvän

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto vetosi eilen kirjeitse Clintoniin, jotta Irakin Ja YK:n väliseen kriisiin etsittäisiin edelleen diplomaattista ratkaisua, kertoi Japanin ulkoministeriö tänään. Kirjeessä Hashimoto kuitenkin arvosteli Irakia, joka ei ole antanut YK:n asetarkastajien tehdä kunnolla työtään Irakissa. Hashimoto vakuutti kirjeessään Japanin tukevan kaikin keinoin Yhdysvaltain pyrkimyksiä ratkaista kriisi diplomaattisesti. Clinton oli ilmoittanut Hashimotolle aiemmin, ettei Yhdysvallat voi sulkea pois voimankäytön mahdollisuutta Irakin kannan muuttamiseksi. Japanin ulkoministeri Keizo Obuchi on keskustellut Irakin tilanteesta sekä Yhdysvaltain että Ranskan ulkoministerien Madeleine Albrightin ja Hubert Vedrinen kanssa.

Ranska on aiemmin ilmoittanut, ettei se aio osallistua mahdolliseen Irakia vastaan tehtävään aseelliseen iskuun. Erityisen jyrkästi voimankäyttöä vastustavat Venäjä ja Kiina. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen onkin arvostellut YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä siitä, etteivät muut jäsenmaat ole Yhdysvaltain tapaan pysyneet kyllin tiukkina Irakin ja YK:n välisessä kiistassa.

Yhdysvallat ja Britannia ovat jo lähettäneet Persianlahdelle mm. lukuisia ilmatukialuksia ja satoja lentokoneita sekä tuhansittain sotilaita. Britannian ulkoministeriö lähettää ensi viikolla edustajansa Lähi-itään keskustelemaan tilanteesta Egyptin, Omanin sekä Arabiemiirikuntien liiton johdon kanssa.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat