Mainos

Yhdysvallat etsii tuhansia arabeja

Yhdysvaltain oikeusministeriö koettaa saada verkkoihinsa tuhansia nuoria, Lähi-idästä kotoisin olevia miehiä. Miehet ovat painuneet maan alle, sillä heidät on määrätty karkotettavaksi, eivätkä he halua lähteä maasta.

Tämän päivän Washington Post -lehden mukaan etsinnän kohteena on ainakin 6000 miestä. Viranomaisten mukaan etsityt miehet ovat maista, joissa tuetaan terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin kannattajia.

Osalla miehistä on rikollinen tausta. Lehden mukaan viranomaiset eivät suostu kuitenkaan luettelemaan maita, joiden kansalaisia nyt etsitään.

Yhdysvaltain arabijärjestöt sekä maahanmuuttajien oikeuksia puolustavat järjestöt ovat huolissaan siitä, että juuri arabisyntyiset ovat karkotuslistalla kiireellisyysluokituksessa ykkösinä, sillä Yhdysvalloissa piileskelee ainakin 300 000 karkotusmääräyksen saanutta ihmistä. Heistä suurin osa on kotoisin Keski-ja Etelä-Amerikasta.

Kyseenalaista rotusyrjintää

-On erittäin kyseenalaista kerätä miehiä heidän kansallisuutensa mukaan, eikä epäilyttävän käytöksen tai luotettavien todisteiden perusteella, sanoo Leadership Council of Civil Rights -kansalaisoikeusjärjestön johtaja Wade Henderson.

Oikeusministeri John Ashcroft on kuitenkin useaan otteeseen kieltänyt syytökset siitä, että ihmisiä jahdattaisiin heidän syntyperänsä vuoksi. Arabisyntyisten nuorten miesten etsintä on annettu terrorismin ehkäisystä vastaavien viranomaisten huoleksi. Oikeusministeriön mukaan etsinnät ovat kuitenkin osa suurempaa, jo aiemmin aloitettua operaatiota, jonka avulla yritetään saada aiempaa tehokkaammin maasta ulos karkotusmääräyksen saaneet.

Arabiamerikkalaisen instituutin johtaja James Zogby puolestaan uskoo, ettei etsittyjen miesten joukosta löydy terroristeja. Hän muistuttaa, että suurin osa syyskuun iskuihin osallistuneista oli maassa laillisesti. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että syyskuun tapahtumien vuoksi viisumien ylityksiin suhtaudutaan entistä epäluuloisemmin.

-Kysymys kuuluu, onko tehokasta lainvalvontaa jahdata näitä piileskelijöitä terrorismin ehkäisemiseksi. Vastaus on: ei ole, suomii Zogby Washington Postissa. Oikeusministeriön toimia ihmeteltiin jo aiemmin, kun terrorismijahdin nimissä kuulusteltavaksi raahattiin viitisentuhatta Lähi-idästä kotoisin olevaa nuorta miestä.

(STT)

Yhdysvallat on entistä avoimemmin ilmaissut aikeensa iskeä Afganistanin jälkeen muihin terroristeja tukeviin maihin. Muun muassa Somalia ja Jemen on mainittu mahdollisina kohteina.

(Kymmenen uutiset 08.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.