Mainos

Yhdysvallat ei vieläkään maksa YK-velkaansa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on hermostunut Yhdysvaltoihin, joka ei lupauksistaan huolimatta ole edelleenkään maksanut jättivelkojaan järjestölle. Satojen miljoonien dollareiden velasta ei ole maksettu vielä senttiäkään.

Annan on varoittanut Yhdysvaltoja, että muiden YK:n jäsenmaiden on vaikea ymmärtää miksei shekki ole vieläkään postissa, vaikka asiasta päästiin yksimielisyyteen jo seitsemän kuukautta sitten. Annan ilmoitti keskiviikkona Yhdysvaltain kongressille, että ellei Washington piakkoin maksa velkaansa, se saattaa vaarantaa jälleen suhteensa YK:n 188 muuhun jäsenmaahan.

Takarajana syyskuu

Vuosien kiistelyn jälkeen Yhdysvallat ja YK pääsivät vihdoin viime joulukuussa sopuun jäsenmaksukiistassaan. USA:n jäsenmaksuosuutta laskettiin 25 prosentista 22 prosenttiin YK:n kokonaisbudjetista. Maan osuutta rauhanturvaoperaatioiden maksuista vähennettiin 31 prosentista 26 prosenttiin. Vastineeksi Yhdysvallat lupasi maksaa velkansa. YK:n mukaan rästivelkoja olisi kaikkiaan kaksi miljardia dollaria. Yhdysvaltojen laskujen mukaan summa jäisi 826 miljoonaan dollariin. Yhdysvallat lupasi maksaa YK:lle heti lähes 600 miljoonaa dollaria ja loput summasta ensi vuoden aikana. Kongressi ei ole kuitenkaan hyväksynyt toistaiseksi lopullisesti lakia, joka sallisi maksut. Annan on kehottanut Yhdysvaltoja maksamaan velkansa ennen syyskuuta, jolloin presidentti George W. Bushin on tarkoitus osallistua YK:n yleiskokouksen avajaisiin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.