Mainos

Yhdysvallat ei veisi rauhanturvaajia kansainvälisen oikeuden eteen

Yhdysvallat ei halua, että YK:n rauhanturvaajia koskevat syytteet käsitellään Haagiin perustettavassa kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

Yhdysvallat esitteli keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvostolle luonnoksen, jossa esitetään, että YK:n rauhanturvaajat eivät kuulusi Haagiin perustettavan kansainvälisen sotarikostuomioistuimen tuomiovallan piiriin.

Presidentti George W. Bush ja hänen republikaanihallintonsa ovat vastustaneet tuomioistuinta, sillä amerikkalaisten konservatiivien mukaan se vaarantaa maan itsehallinnon. Amerikkalaiset eivät suostu siihen, että heidän ulkomailla toimivat sotilaansa voitaisiin asettaa syytteeseen jossain muualla kuin kotimaassa.

Bushin hallinnon luonnoksen mukaan rauhanturvaajien osalta syytevastuussa olisikin syytetyn kotimaa. Samalla joukoille myönnettäisiin syytesuoja virantoimituksen aikana tapahtuneista teoista. YK:n turvallisuusneuvostolla olisi poikkeusvaltuudet nostaa syyte.

Yhdysvallat on antanut ymmärtää jo aiemmin, että maa saattaa jopa vetäytyä rauhanturvatyöstä, jos syytesuojaa ei myönnetä. USA:lla on vain vähän sotilaita YK:n rauhanturvaamistehtävissä, mutta amerikkalaisia on mukana valvontatehtävissä mm. Itä-Timorissa ja Bosniassa.

Turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta valtaosa vastustaa Yhdysvaltain esitystä. Suurin osa maista on jo ratifioinut tai aikoo ratifioida Haagin tuomioistuinta koskevan sopimuksen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.