Mainos

Yhdysvallat asettaa myös Israelin vastuuseen rauhasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright vaatii palestiinalaisia tekemään lopun terrorismista. Israelia Albright vaati pidättymään keskinäistä luottamusta heikentävistä yksipuolisista toimista, jotka kaivavat maata rauhanprosessin alta. Lähi-idän kiertomatkansa aloittanut Albright puhui Jerusalemissa lehtimiehille neuvoteltuaan lähes kolme tuntia Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa.

Ensisijainen tavoite on edelleen saada palestiinalaisten johtajat vastustamaan terrorismia ja ryhtymään oikeudellisiin toimiin terrorin puolestapuhujia vastaan.

-Viestini (palestiinalaisten presidentille Jasser) Arafatille tulee olemaan selvä; on ratkaisevan tärkeää, että israelilaiset ja palestiinalaiset ovat vakavassa, jatkuvassa ja tehokkaassa yhteistyössä taistelussa terrorismia vastaan, hän sanoi. -Palestiinalaisviranomaisten on ryhdyttävä yksipuolisiin toimiin terrorismin rakenteiden kitkemiseksi, jos me aiomme ylläpitää rauhanprosessia. Muuta tietä ei kerta kaikkiaan ole, Albright totesi.

Myös Israelin on kannettava oma vastuunsa rauhanprosessin elvyttämisestä, Yhdysvaltain ulkoministeri korosti. Vaikka talojen rakentamista ja terrorismia ei voida moraalisesti rinnastaa, on Israelin pidättäydyttävä toimista, jotka kaivavat maata luottamuksen alta, Albright sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan on hyvin vaikea luoda ilmapiiriä vakaville neuvotteluille, kun toinen osapuoli ratkaisee yksipuolisesti asioita, jotka pitäisi ratkaista vasta alueen lopullista asemaa koskevissa neuvotteluissa.

Tämä oli selvä viittaus Netanyahun politiikkaan laajentaa israelilaisasutusta miehitetyillä alueille, jonne palestiinalaiset haluavat perustaa oman valtion, vaikkei Albright suoraan arvostellutkaan asutuspolitiikkaa.

Israelilaisten ja palestiinalaisviranomaisten rauhanneuvottelut joutuivat kriisiin maaliskuussa, kun Israel alkoi rakentaa uutta, 6500 asunnon juutalaisyhdyskuntaa arabien asumaan Itä-Jerusalemiin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.