Mainos

Yhdysvallat arvosteli Schröderin Irak-kommentteja

Yhdysvallat on kimpaantunut Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin Irak-kommenteista.

Yhdysvallat on ilmaissut virallisesti tyytymättömyytensä Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin esittämiin Irak-kommentteihin, kertoi amerikkalainen lehti New York Times tänään.

Schröder kuvaili äskettäin Yhdysvaltain kerrottuja iskuaikeita Irakia vastaan "seikkailuksi", johon Saksa ei osallistuisi.

Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Daniel Coats kävi NYT:n mukaan viime viikolla liittokanslerin virastossa Berliinissä tekemässä selkoa Yhdysvaltain tyytymättömyydestä. Saksan ulkoministeriö vahvisti tänään, että Irakin kysymyksestä oli ollut "tapaaminen diplomaattitasolla" Saksan ja Yhdysvaltojen kesken. Suurlähettiläs Coats ei NYT:n mukaan esittänyt arvostelua suoraan Schröderille itselleen, jotta arvostelu pysyisi yleisemmällä tasolla eikä herättäisi niin paljon huomiota.

Korkea-arvoinen amerikkalainen viranomainen kertoi NYT:lle, että Yhdysvallat on tyytymätön myös syytöksiin, joiden mukaan se ei neuvottele liittolaistensa kanssa, samoin kuin syytöksiin, joiden mukaan presidentti George W. Bush on "sotahullu texasilainen".

Schröder sanoi jo elokuun alussa puhuessaan Yhdysvaltain mahdollisesta hyökkäyksestä Irakia vastaan, että Saksan hallitus ei osallistuisi "seikkailuun" eikä myöskään olisi mukana maksumiehenä. Schröder on myöhemmin toistanut, että Saksa ei tue Yhdysvaltain mahdollista sotilaallista iskua Irakia vastaan.

Liittokansleri Schröder on toistaiseksi ainoa eurooppalainen johtaja, joka on ilmoittanut maansa kieltäytyvän osallistumasta sotilastoimiin Irakin johtajan Saddam Husseinin kukistamiseksi. Useissakin Euroopan maissa ajatellaan kuitenkin tarkkailijoiden mukaan samansuuntaisesti tässä kysymyksessä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.