Mainos

Yhdysvallat aloitti suurhyökkäyksen Fallujaan

Yhdysvallat on aloittanut täysimittaisen suurhyökkäyksen Fallujan kaupungissa Irakissa. Sekä Fallujassa että Ramadissa astui tänään voimaan poikkeustilalaki.

Irakin väliaikainen pääministeri Ijad Allawi ilmoitti Bagdadissa, että irakilaisjoukot ovat surmanneet 38 kapinallista Fallujan sairaalan valtauksessa. Samalla hän ilmoitti poikkeusmääräyksistä. Poikkeustilalain määräykset ovat astuneet piiritetyssä Fallujassa voimaan tänään. Myös ulkonaliikkumiskielto Fallujassa ja Ramadissa on nyt voimassa.

Lisäksi Bagdadin lentokenttä suljetaan siviililiikenteeltä kahdeksi vuorokaudeksi. Allawi ilmoitti. Hän julisti eilen Irakiin 60 vuorokautta kestävän poikkeustilan.

USA aloitti Kiivasta Fallujan moukaroinnin aamupäivällä

Yhdysvaltain joukkojen tulitus piiritettynä olevaan Fallujan kaupunkiin kiihtyi aamupäivällä. Maataisteluja käytiin silminnäkijöiden mukaan kaupungin itä- ja länsilaidoilla. Eufratjoella kapinalliset tulittivat amerikkalaisyksiköitä, jotka pyrkivät joen yli.

Jopa 20 000 amerikkalaisen ja irakilaissotilaan arvioidaan ryhmittyneen Fallujan ympärille. Kaupungin 300 000 asukkaasta lähes kaikki ovat paenneet hyökkäyksen alta.

Yhdysvaltain mukaan kaupungissa on tuhannesta 6000:een Saddamin kannattajaa ja ulkomaista taistelijaa, joita johtaa jordanialainen al-Qaidan liittolainen Abu Musab al-Zarqawi.

Yhdysvaltain tukema Irakin väliaikainen hallitus on vakuuttanut kukistavansa vastarintapesäkkeet ennen tammikuun vaaleja.

Myös muualla Irakissa levotonta

Neljä irakilaista kuoli ja toistakymmentä haavoittui autopommi-iskuissa Ramadissa, lääkintälähteet kertoivat. Samarran pohjoispuolella yksi ihminen kuoli ja neljä haavoittui amerikkalaisten ilmaiskussa, Samarran kaupunginjohtaja kertoi. Samarraan määrättiin ulkonaliikkumiskielto lauantain väkivaltaisuuksien jälkeen.

Mosulissa yksi amerikkalaissotilas haavoittui sotilassaattueen jouduttua autopommi-iskun kohteeksi. Räjähdyksen jälkeen kaupungin sairaaloihin vietiin 12 irakilaista haavoittunutta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 08.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.