Mainos

Yhdysvallat aloittaa ydinkoesarjan

Yhdysvallat aloittaa tänään maanalaisten ydinkokeiden sarjan. Kokeissa ei räjäytetä varsinaisia ydinlatauksia, vaan kokeet liittyvät ydinaseiden tekniikkaan. Kokeet suoritetaan Nevadan autiomaassa.

Ympäristöjärjestöt ovat kiivaasti vastustaneet uusia ydinkokeita. Niiden mielestä Yhdysvaltain päätös koesarjasta sotii kansainvälistä ydinkoekieltoa koskevan sopimuksen henkeä vastaan. Kokeet eivät varsinaisesti ole kuitenkaan sopimuksen vastaisia. Ydinkoesarjan vastustajat pelkäävät, että myös Kiina ja Venäjä ottavat Yhdysvalloista oppia ja aloittavat uudelleen ydinkokeensa.

Energiaministeriö ilmoitti koesarjasta vasta perjantaina, sen jälkeen, kun oikeus oli käsitellyt ydinvoimaa vastustavien järjestöjen tekemää haastetta. Oikeusjuttu esti perjantaihin saakka hallitusta ilmoittamasta uusista testeistä. Energiaministeriön mukaan oikeus ei antanut jutussa vielä päätöstä.

Presidentti Bill Clintonin edustajien mukaan ydinkokeet ovat tarpeellisia, jotta saataisiin tietoja siitä, kuinka ajan kuluminen vaikuttaa ydinmateriaaliin ja ydinaseiden toimintaan. Kokeiden avulla saadaan myös ennusteita siitä, miten ydinaseet toimivat ilman, että varsinaisia ydinlatauksia täytyy räjäyttää.

Yhdysvaltain energiaministeriö suunnittelee uutta koetta myöhemmin tälle vuodelle ja neljää muuta koetta vuodelle 1998.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.