Mainos

Yhden raidan tähden

Luin juuri Suomen Tietotoimiston välittämän sähkeuutisen, jonka mukaan helsinkiläinen perheyritys Donna Moderna ei saa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta tavaramerkkikiistassa globaalia urheilujättiä Adidasta vastaan.

Näin ollen Donna Moderna joutuu hovioikeuden elokuisella päätöksellä korvaamaan Adidakselle 270000 euroa siitä  hyvästä, että se toi maahan ja myi vapaa-ajan kenkiä, joissa on neljä raitaa. Pieni summa Adidakselle, suuri Donna Modernalle.

En ole juristi, joten joudun tulkitsemaan oikeuden ratkaisua maalaisjärjellä. Maalaisjärki tuottaa muutaman kysymyksen:

1) Olen nähnyt kaupoissa kenkiä ja asusteita, joissa aivan selvästi on kaksi raitaa. Loukkaako kaksi raitaa Adidaksen tavaramerkkiä? Onko lisää oikeudenkäyntejä tulossa?

2) Jos kengissä sattuu olemaan viisi raitaa, loukkaako se kolmen raidan tavaramerkkiä? Jos loukkaa, onko se lieventävä asianhaara vai tuomion koventamisperuste?

3) Arabimaiden kansannousu-uutisia katsellessa olen pannut merkille runsaasti taistelijoita, jotka ovat sonnustautuneet kolmella raidalla varustettuihin asusteisiin. Onko Adidas varmistanut, että vermeet eivät ole piraatti-Adidaksia? Vai voiko ajatella, että vapaustaistelijan päällä piraattiaddukin on hyvää mainosta?

4) Ja lopuksi: Onko Adidakselle suuren yleisön silmissä enemmän hyötyä vai haittaa siitä, että se voittaa oikeustaistelun piskuista suomalaisyritystä vastaan? Emmehän ole unohtaneet, kuinka Adolf Dassler osti kolmen raidan tunnuksen Karhulta Helsingin Olympialaisten aikaan vuonna 1952, kun firmassa huomattiin, että kolme raitaa oli ollut Karhulla käytössä jo ennen Adidasta.

Halvalla lähti, ainakin jos Karhun antamiin tietoihin on uskominen: nykyrahassa mitattuna 1600 eurolla ja kahdella viskipullolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.