Yhden Kiinan kannattajat marssivat Taiwanissa

Noin 2000 "yksi Kiina"-opin kannattajaa on marssinut Taiwanin pääkaupungin Taipein kaduilla vastalauseena presidentti Lee Teng-huin ilmoitukseen, jonka mukaan Taiwan suhtautuu Kiinaan kuin mihin hyvänsä ulkovaltaan. Marssi oli ensimmäinen suuri katumielenosoitus Taiwanissa sen jälkeen, kun Lee ilmoitti heinäkuun 9. päivä maiden välisten suhteiden olevan "kahden maan väliset". Mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Leen ulkopoliittinen linjaus suututti kiinalaiset ja Kiina uhkasi valloittaa saaren. Taiwanin viranomaiset sitten lievensivät
linjaustaan luonnehtimalla maiden suhteita "erityisiksi kahden maan välisiksi suhteiksi". Kiinan näkemyksen mukaisesti Taiwan on yksi Kiinan maakunnista ja vannoo valloittavansa saaren, jos tämä pyrkii itsenäisyyteen. Leen mukaan yksi Kiina on mahdollinen vain demokraattisen yhdistymisen jälkeen. Yhdysvallat on lähettänyt lähettiläänsä sekä Taipeihin että Beijingiin kiistan vuoksi.

Clintonin hallinto lähentänyt sotilaallisia suhteitaan Taiwaniin



Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin hallinto on salaisesti laajentanut sotilaallisia suhteita Taiwaniin viimeisten kolmen
vuoden aikana, kirjoittaa Los Angeles Times-lehti. Amerikkalaisia ja taiwanilaisia lähteitä lainaavan lehden mukaan sotilaallinen lähentyminen maiden välillä alkoi vuonna 1996, kun Kiina laukaisi ohjuksia mereen Taiwanin rannikon lähelle. Yhdysvallat lähetti kaksi sotilaslentokonetta avustamaan saaren puolustusta. Lehden mukaan Yhdysvaltain ja Taiwanin sotilasjohdon välisissä tapaamisissa Washingtonissa maat ovat keskustelleet sotilaallisista strategioista Itä-Aasiassa ja Taiwanin mahdollisen valloituksen suhteen.

Clintonin hallinnon virkamiesten mukaan sotilaallisten suhteiden lähentämisellä on useita perusteluja. Yksi syy lähentymiseen on estää Taiwanin eristyminen, toinen on tiedon hankinta Taiwanin puolustuksesta ja kolmas syy on republikaanien johtaman kongressin myötämielisyys Taiwania kohtaan. Lehden mukaan viime aikaiset sotilastapaamiset ovat huomattavasti lähentäneet Yhdysvaltoja Taiwaniin Kiinan kustannuksella. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet viilenivät toukokuussa, kun Nato iski Kiinan lähetystöön Belgradissa. Myöskin Yhdysvaltain esittämät syytökset, joiden mukaan kiinalaiset ovat vakoilemalla saaneet haltuunsa sotilassalaisuuksia amerikkalaislaboratorioista ovat huonontaneet maiden välejä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat