Mainos

Yhdeksän eloonjäänyttä löytyi raunioista

Pelastustyöntekijät ovat löytäneet yhdeksän ihmistä hengissä World Trade Centerin raunioista New Yorkissa. Pelastuneista kuusi oli sortuneen rakennuksen alle jääneitä palomiehiä ja kolme poliiseja.

Sadat pelastajat etsivät yhä eloonjääneitä paikalla, jossa sijaitsi aiemmin 110-kerroksinen World Trade Center. Tuhojen laajuudesta ei ole vielä selvyyttä, mutta kuolonuhrien määrän uskotaan nousevan tuhansiin. Savupilvet peittivät Manhattanin aluetta yhä parikymmentä tuntia tapahtuman jälkeen. Jotkut murskaantuneiden rakennusten keskelle loukkuun jääneistä ihmisistä ilmoittivat itsestään matkapuhelimilla.

Raivaustyön vaarallisuutta kuvaa se, että jopa satojen pelastustyöntekijöiden kerrotaan menehtyneen raivauksissa.

Palomestari Keijo Mökkönen Helsingin pelastuslaitokselta osallistui kaksi vuotta sitten Turkin maanjäristyksen uhrien pelastamiseen. Hän arvioi pelastustöiden vaativuutta näin:

-Se on erittäin vaarallista. Hallitsemattomassa rakennuksen sortumisessa on jännitteitä ja varmasti nämä pelastustyöntekijät yrittävät ylittää itsensä tässä tapauksessa ja ylittävätkin. Se on erittäin hidas, vaativa ja tarkkuutta vaativa tehtävä.

World Trade Centerin jäänteistä löydettiin ainakin kaksi hengissä olevaa poliisia noin kaksitoista tuntia sen jälkeen, kun kaksi matkustajakonetta törmäsi rakennukseen.

Palomies Rudy Weindler kuvailee tilannetta alueella järkyttäväksi. Weindler sanoo pelastaneensa lukuisten kuolleiden keskeltä neljä elossa olevaa ihmistä, joiden joukossa oli myös raskaana oleva nainen.

Viranomaiset arvioivat, että paikalla oli 10 000-20 000 ihmistä hetkellä, jolloin ensimmäinen kone syöksyi rakennukseen. Suuri osa pilvenpiirtäjässä työskentelevistä 50 000 ihmisestä ei ollut saapunut vielä työpaikalleen.

Paikalliselta palolaitokselta arvioitiin, että kateissa on myös yli 300 palomiestä. Lisäksi kymmenien poliisien kerrottiin olevan kateissa. Pelastustyöt aloitettiin rakennuksessa ennen tornien luhistumista.

World Trade Centerin 51. kerroksessa työskennellyt Mike Wilson sanoo, ettei sortumista osattu odottaa. Monet ihmiset jäivät hänen mukaansa toimistoihinsa odottamaan porraskäytävien tyhjentymistä väkijoukoista.

Arvioiden mukaan World Trade Centerissä ja sen ympäristössä aineelliset vahingot nousevat yli 13 miljardiin markkaan. Suurimman taakan vahingoista kantanevat vakuutusyhtiöt Berkshire Hathayway, Munich Reinsurance ja Lontoon Lloyds.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.