Mainos

Yhdeksän ammattia, jotka saatamme menettää roboteille

Jos työn tarjoaminen ihmiselle ei ole tulevaisuudessa jo sinänsä itseisarvo, voi robottikollega olla yhä tutumpi näky työpaikalla.

Yhdysvaltalaisen MSNBC-uutiskanavan mukaan robotti ei tee virheitä tai kyllästy työhönsä. Vuoteen 2013 mennessä maailmassa saattaisi teoriassa työskennellä 1,2 miljoonaa robottia.

Nykyään robotteja käytetään muun muassa analysoimaan dokumentteja tai täyttämään lääkereseptejä.

Farmaseutit, sotilaat ja lakimiehet voisi korvata osittain tekoälyllä

Robottifantasioissa lääkeresepti kourassa apteekkiin saapuvaa saattaa olla vastassa robotti. Tiskin takana operoiva robotti nappaa asiakkaan tilaamaan lääkkeen hyllystä. Ainakin kahdessa yhdysvaltalaissairaalassa robotteja hyödynnetään jo nyt lääketoimituksissa. Robotti valikoi, laskee ja pakkaa lääkärin ohjeen mukaisen lääkeannoksen asiakkaalle.

Myös lakimiesten osaamiselle voi olla jatkossa vähemmän kysyntää. Robottijuristi osaa käydä läpi kasan dokumentteja ihmistä halvemmalla.

Halutessaan ihminen voi myös valjastaa robotit ajamaan autoa. Seitsemän testiautoa on ajanut 1000 mailin verran turvallisesti ilman ihmisen sekaantumista asiaan. Maileja on taittunut tuhansia lisää, kun apukuskina ollut ihminen on auttanut robottia tiukan paikan tullen.

Avaruudessakaan ihminen ei pian saa olla ylhäisessä yksinäisyydessään – robottikaveri saattaa jynssätä avaruusaseman lattiaa puhtaaksi tai avustaa muissa toimenpiteissä. Maan kamaralle saapuvaa astronauttia saattaa kaupan kassalla odottaa toinen robotti, joka kontrolloi maksusuoritusta. Tämänkaltaiset automatisoidut maksupäätteet lienevät tuttuja ainakin Ikeassa asioineille. Firmojen intresseissä on myydä enemmän pienemmällä määrällä työntekijöitä ja tässä robotit ovat oiva apu.

Robotti, joka heittää parempaa läppää kuin oma isä?

Robotti voi taipua tulevaisuudessa myös lapsenkaitsijaksi. Japanilaisyritys on lanseerannut robotin, joka pitää lapsia silmällä sillä aikaa, kun vanhemmat tekevät ostoksia. Robotti voi myös kertoa jälkikasvulle vaikkapa vitsejä.

Jos lapsi pääsee karkaamaan robottivahdiltaan, voi etsintätöihin jalkauttaa pelastajarobotin. Se pääsee tarvittaessa tekemään tutkimuksia hankaliinkin paikkoihin, joihin aikuisella ihmisellä ei ole pääsyä. Muu pelastusjoukko voi seurata robotin edistymistä kuvayhteyden avulla. Pelastajarobotti myös lentää ja sukeltaa.

Robotin voi valjastaa myös kirjoittamaan urheilu-uutisia. Yhdysvalloissa baseballtuloksista sorvataan robottien avulla uutisjuttuja.

Sotilaita mikään armeija ole vielä korvannut roboteilla, vaikka inspiraatioita voisi hakea monista scifi-elokuvista. Muunlaista tekniikkaa sodankäynnissä sitä vastoin hyödynnetään jo kasvavassa määrin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.