Mainos

Yhä useampi vainaja tuhkataan

Viidentoista viime vuoden aikana tuhkausten määrä on kaksinkertaistunut. Uuden lain myötä tuhkaa on käsiteltävä yhtä arvokkaasti kuin arkkua.

Yhä useampi suomalainen vainaja tuhkataan ja saatetaan viimeiseen lepoon uurnahautaan. Tuoreimmat tilastot kertovat, että tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Suomen krematorioissa tuhkattiin noin 7 500 vainajaa. Tuhkausten osuus oli noin 30 prosenttia kaikista kuolleista, mikä on lähes kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Suomen hautaustoiminnan keskusliiton pääsihteeri Ahto Rintala sanoo, että tuhkaushautausten tahti näyttää tänä vuonna entisestään kiihtyvän. Normaalisti tuhkaus on kasvattanut suosiotaan yhden prosenttiyksikön vuosivauhtia.

Suomessa on tällä haavaa 21 krematoriota 19 paikkakunnalla. Uusin laitos sijaitsee Imatralla, jossa Rintalan mukaan ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana tuhkattiin 33 vainajaa.

Tuhkaushautaukset ovat tulleet yleisesti hyväksytyiksi, ja viidentoista viime vuoden aikana tuhkausten määrä on kaksinkertaistunut. Rintalan mukaan vielä parikymmentä vuotta sitten niitä pidettiin outoina. Hän uskoo tuhkaushautausten arvostuksen kohenevan entisestään ensi vuoden alussa voimaan tulevan uuden hautaustoimilain myötä. Sen mukaan tuhkauurna on haudattava viralliseen hautausmaahan. Enää uurnaa ei voi sijoittaa esimerkiksi takan reunalle tai kirjahyllylle.

- Lain henki on se, että oli vainaja sitten arkussa tai uurnassa, käsittelyn on oltava yhtä arvokasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.