Mainos

Yhä useampi tuomitsee piratismin

Laiton netti-imurointi on kuitenkin yleistynyt.

Suomalaisten asenteet piratismia kohtaan ovat koventuneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan yhä useampi tuomitsee esimerkiksi laittomien elokuvakopioiden ja musiikin lataamisen internetistä. Asenteet eivät kuitenkaan näy aina käytännössä, sillä piraattien imurointi on lisääntynyt.

Tulokset ilmenevät Tekijänoikeusbarometristä, joka perustuu tuhannen suomalaisen haastatteluun. Kyselyn tilasi Taloustutkimukselta Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien yhteistyöelin LYHTY. Tutkimuksessa vastauksia on verrattu kaksi vuotta sitten tehtyyn vastaavaan kyselyyn.

Parissa vuodessa on tapahtunut selkeitä muutoksia. Kun piraattituotteiden ostamisen hyväksyi aiemmin 15 prosenttia haastatelluista, luku on nyt tipahtanut 10 prosenttiin.

Samansuuntainen heilahdus on myös netti-imuroinnissa: vuonna 2004 laittomien kopioiden lataamisen salli 17 prosenttia vastaajista, mutta tällä haavaa toiminnan hyväksyy vain 12 prosenttia.

Asenteet ja teot ristiriidassa

Samalla kun piratismiin suhtautuminen näyttää jyrkentyneen, laiton netti-imurointi on kasvussa. Yli 20 prosenttia haastatelluista kertoo, että heidän perheessään on ladattu internetiin luvatta laitettua musiikkia, elokuvia tai tietokonepelejä. Kaksi vuotta sitten imurointia harrastettiin vastaajista 15 prosentin perheissä.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Tuomo Turjan mukaan tekojen ja puheiden ristiriitaa selittää vastaajien ikä.

-Ristiriita ilmenee erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten ryhmissä. Esimerkiksi 25-34-vuotiaista vastaajista ainoastaan 13 prosenttia hyväksyy laittoman imuroinnin, mutta 32 prosenttia tekee sitä kuitenkin itse. Vanhemmista vastaajista taas hyvin pieni osa on ikinä ladannut laittomia tiedostoja.

Loogisempaa kehitys on piraattituotteiden kohdalla, sillä niiden maahantuonti on tutkimuksen perusteella vähentynyt. Kahden vuoden takaisessa kyselyssä 13 prosenttia oli tuonut ulkomailta piraattilevyn, -elokuvan tai -pelin. Uudessa tutkimuksessa maahantuojia oli 8 prosenttia.

Suomessa piraattituotteita on ostanut ani harva.

Tekijänoikeuskorvaus menee muusikoille

Tekijänoikeusbarometri tukee oletusta siitä, että nettipiraatteja suosivat etenkin nuoret. 15-24-vuotiaista vastaajista yli puolet kertoo imuroineensa laitonta aineistoa. Kyselyn vanhimmassa ikäryhmässä, 50-79-vuotiaissa, lataajia on vain 7 prosenttia vastaajista.

- Kyse ei ole suurista moraalieroista, vaan siitä, että nuoret käyttävät internetiä paljon enemmän kuin aikuiset. On ymmärrettävää, että heillä on myös enemmän rikkomuksia. Samalla tavallahan autoa ajavat tekevät enemmän liikennerikkomuksia kuin ne, jotka eivät omista autoa, LYHTY-projektin johtaja Lauri Kaira summaa.

Kyselyn perusteella suomalaiset tietävät nyt aiempaa paremmin, kenelle tekijänoikeuskorvauksia kerätään. Silti joka kolmas ajattelee, että tekijänoikeusjärjestöt keräävät rahaa itselleen. Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen harmittelee väärinkäsitystä.

- Suurin osa korvauksista menee muusikoille ja säveltäjille. Vain noin kymmenes menee hallintokuluihin, hän tähdentää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.