Yhä useampi suree myös virtuaalisesti - surusivustojen ilmiö yleistynyt

Lähiomaisen tai ystävän kuoleman sureminen on entistä enemmän myös virtuaalista. 

Tähän tulokseen päätyi tutkija Anna Haverinen, joka selvitti väitöstutkimuksessaan kuolema- ja sururituaaleja internetissä. 

Haverisen mukaan erilaisia surusivustoja on ollut olemassa 90-luvun puolesta välistä asti, mutta ilmiö on yleistynyt Suomessa erityisesti kolmen viime vuoden aikana. 

- Tehdään sellainen sivu, siihen voidaan valita ulkonäkö joka edustaa ihmisen ikää tai työtä tai harrastuksia. Ja sitten sinne voi lisätä hänen henkilötarinansa, historiansa, valokuvia ja videoita. Siellä on yleensä vieraskirja, jossa ihmiset voi kertoa muistojansa ja kommentoida. Sosiaalisessa mediassa Facebook-sivun voi tehdä muistomerkiksi, Haverinen kertoo.

Surun jakaminen avainasemassa

Hänen mukaansa virtuaalisureminen ei kuitenkaan ole syrjättäyttänyt vanhempia tapoja. Suri miten tahansa, avainasemassa on se, että suru halutaan jakaa. 

- Perinteisten rituaalien arvostus ei suinkaan ole kadonnut tätä myötä että paljon käyttää nettiä. Se vahvistaa sitä yhteisöllisyyttä ja tulee sellainen olo ettei ole enää niin yksin. Hautausmaalla käymistä ei nähty yhtään sen vähemmän merkittävänä ja sitä halutaan edelleen tehdä.

Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa voi törmätä erilaisiin kiertokirjeisiin, jossa pyydetään muistamaan täysin tuntematonta kuollutta. Moni voi kokea tällaisen tungettelevaksi ja korniksi.  

- Pitää olla jollain tavalla kuolema koskettanut sinua, että sinä kiinnostut tästä. Ihminen, jolla ei ole ihminen kuollut äskettäin tai ei käytä nettiä aktiivisesti ei välttämättä koe, että tämä on hänelle sopivaa toimintaa. Tietenkin sitten se riippuu hirveästi että miten suhtautuu sosiaaliseen mediaan. Että kokeeko sen ärsyttävänä tai huomionhakuisena.

Lue myös:

    Uusimmat