Yhä useampi suomalainen on astmaatikko

Maailman Astmapäivää vietetään 7. toukokuuta. Allergia- ja astmaliiton mukaan kevät on erityisen tukalaa aikaa astmaatikolle, jolla on myös siitepölyallergia. Astmaa sairastavien määrä on lisääntynyt viime vuosina selvästi.

Aikuisista 9,4 prosenttia kertoo sairastavansa lääkärin toteamaa astmaa. Lapsista ja nuorista astmaa sairastaa 7–9 prosenttia. Luvut ovat peräisin 2011 tehdystä tutkimuksesta, jossa havaittiin astman lisääntyneen huomattavasti 1990-lukuun verrattuna.

Suomen astmaluvut ovat hieman alhaisemmat kuin Ruotsissa. Siellä väestöstä kymmenen prosenttia sairastaa astmaa. Tanskassa vastaava luku on 6,4 prosenttia, Irlannissa 11 prosenttia. Maailmanlaajuisesti astmaa sairastaa 300 miljoonaa ihmistä ja lasten sairastavuus on kasvusuuntainen myös maailmalla. Astma on maailmanlaajuisesti yleisin krooninen sairaus.

– Lasten sairaalapäivät ja aikuisten sairastavuus ovat Suomessa vähentyneet, vaikka astmaa sairastavien määrä on ollut kasvusuuntainen. Tämä kertoo varmasti hyvästä lääkityksestä ja omahoidon hallinnasta, toteaa allergianeuvoja Anne VuorenmaaAllergia- ja astmaliitosta.

– Sairaalahoitojaksoja voidaan kuitenkin vielä vähentää riittävällä astmalääkityksellä, sanoo Vuorenmaa.

Kausiluonteinen astma oireilee siitepölykaudella

Kausiluonteinen astma oireilee mm. siitepölykaudella tai flunssan iskiessä. Kausiluonteista astmaa sairastavat eivät välttämättä heti tunnista oireitaan, koska hoito ei ole rutiininomaista ympäri vuoden. Tämän takia lääkityksen aloittaminen viivästyy ja oireet ehtivät pahentua.

– Astmalääkkeiden käyttö vaatii osaamista. Kausiluonteisessa astmassa omahoito ehtii välillä unohtua. Kuitenkin oireiden nopea tunnistaminen, oikea lääkitys ja lääkkeenottotekniikka ovat tärkeitä, toteaa allergianeuvoja Vuorenmaa.

– Lääkkeenottoon voi pyytää opastusta mm. terveysaseman astmahoitajalta tai paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen neuvojalta.

Maailman Astmapäivän 7.5.2013 järjestämisestä vastaa Global Initiative for Asthma (GINA). Astman parempi hallinta on Suomessa myös yksi Kansallisen Allergiaohjelman tavoitteista.


Lähde: Allergia- ja Astmaliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat