Mainos

Yhä useampi ostaa ulkomaisen joulukuusen

Suomeen tuotavat kuuset on kasvatettu pääasiassa Tanskassa. Tarjolla on myös virolaisia ja puolalaisia joulukuusia. Kotimainen kuusi on selvästi ulkomaista kuusta hintavampi.

Yhä useampi suomalainen ostaa kotiinsa ulkomailla kasvatetun joulukuusen. Suomessa myydään tänä vuonna arviolta reilut puoli miljoona joulukuusta. Niistä jo lähes puolet on tuontitavaraa.

Esimerkiksi Lempäälän Ideaparkissa ei tänä jouluna myydä lainkaan kotimaisia joulukuusia.

- Kuusitoimittajamme ei ole saanut tänä vuonna kotimaasta ollenkaan kuusia toimitukseen. Tämä johtuu todennäköisesti kuivasta kesästä ja siitä, että kuusitoimittajt eivät he halua pilata markkinoita sillä, että he toisivat varisevia kuusia myyntiin, arvelee Ideaparkissa kuusia myyvä Timo Viitanen Pietarin katulapsiprojektista.

Ulkomailla viljellyn kuusen saa mukaansa 20-30 eurolla. Suomalainen kuusi on kalliimpi. Hintahaitari liikkuu 30-50 euroon. Osa kauppaketjuista käyttää ulkomaisia kuusia sisäänvetotuotteina, kuusiraha hyvitetään muiden ostosten yhteydessä.

Jälleenmyyntihinta on sidoksissa tuotantomääriin. Tanskassa tuotetaan vuosittain noin 7 miljoonaa joulukuusta.

Suomessa kuusiviljely on pienimuotoinen elinkeino. Työvoimakustannukset ovat korkeat ja ilmasto hankala. Tanskalaiset kuusiviljelijät ovat lisäksi voineet hyödyntää EU:n tuotantotukea, toisin kuin suomalaiset.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.