Mainos

Yhä useampi nainen hakee apua parisuhdeväkivaltaan

Tilastojen mukaan noin joka viides nainen on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa nykyisessä parisuhteessaan. Määrä on pysynyt viime vuosina jokseenkin ennallaan, mutta avun tarjoajien mukaan naiset ovat aiempaa rohkeampia hakemaan apua.

– Moni nainen kokee syyllisyyttä ja häpeää kokemastaan väkivaltaisesta kohtelusta. Meidän tehtävämme on kertoa, että väkivallasta on aina vastuussa vain se, joka sitä toteuttaa. Korostamme myös, että väkivalta on rikos ja tällaiseen tilanteeseen täytyy tulla muutos, Naisten Linjan vs. toiminnanjohtaja Tanja Noponen sanoo.

– Taustalla on usein useita väkivallan muotoja, henkistä väkivaltaa, nöyryyttämistä, haukkumista, mustasukkaisuutta ja seksuaalista väkivaltaa. Tärkeää on myös soittajia puhumaan. Se on ensimmäinen askel väkivallasta selviytymiseen tai muulla tavalla kriisiytyneen elämäntilanteen ratkomiseksi. Sen jälkeen mietitään, miten hänen omaa tukiverkkoaan voisi laajentaa.

Kymmenen vuotta toiminut Naisten Linja laajentaa tänään puhelinpäivystyksen myös viikonloppuihin.

– Lähes puolet meille tulleista puheluista on tähän saakka jäänyt vastaamatta. Syynä on ollut se, että linja on ollut varattuna tai numeroon on soitettu päivystysaikojen ulkopuolella. Euroopan neuvoston linjaus on ollut, että tällaisen päivystyksen tulisi olla ympärivuorokautista, mutta Suomessa ei vielä siihen ole päästy.

Vuonna 2011 Naisten Linjalle soitti kaikkiaan 1500 naista, ja määrä on jatkuvassa kasvussa. Kysymyksiin vastataan myös Naisten Netti -verkkopalvelussa. Puhelinpalvelun numero on 0800 02400.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.