Yhä useampi myy asuntonsa itse – osa ostajista luottaa vain välittäjään

Yhä useampi suomalainen myy asuntonsa itse. Omatoimisuuteen ajaa erityisesti halu säästää välityspalkkioissa. Välittäjään turvaudutaan, jos omatoimikauppa ei käykään. Toisaalta osa ostajista luottaa vain välittäjään.

Suomessa on jo koko joukko kansalaisia, jotka uskovat selviävänsä oman kotinsa myymisestä itse.

Tilastokeskuksen mukaan 70–75 % kaikista osakeasunnoista myydään tällä hetkellä välittäjän kautta. Tilastokeskuksesta arvioidaan, että välittäjien osuus on viime vuosina hieman vähentynyt.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton mukaan asuntoja myydään eniten itse Tampereen ja Helsingin kaltaisissa korkeakoulukaupungeissa, joissa on paljon pieniä asuntoja.

Tietopalveluyhtiö CGI:n tilastojen perusteella kiinteistönvälittäjien kautta myytyjen asuntojen määrä supistui viime vuonna huomattavasti. Asuntokaupoissa jäätiin edellisvuoden tasosta yli 15 %.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas huomauttaa, että viime vuoden kauppatilastoja ”rumentaa” se, että vertailuvuosi 2012 oli vilkas asuntokaupan vuosi.

– Vuodet 2005–2007 olivat asuntokaupan ennätysvuodet. Vuonna 2008 kauppa taas pysähtyi. Sen jälkeen on palattu normaaliin aikaan. Viime vuonna kauppojen määrä jäi pieneksi edellisvuoteen nähden, mutta kauppaa tehtiin, eikä tilanne ollut missään nimessä katastrofaalinen.

Asunnon itse myyminen on helpottunut

Anttila-Kangas arvelee, että kynnystä asunnon itse myymiseen on alentanut netin asunnon myyntisivujen kuluttajapalveluiden lisääntyminen.

Monet haluavat myydä asunnon itse tai ainakin kokeilla sen myymistä esimerkiksi säästääkseen välityspalkkioissa. Palkkiot vaihtelevat prosentista noin neljään prosenttiin.

Taustalla saattaa olla myös epäilys siitä, että välittäjän antama arvio myyntihinnasta on liian alhainen.

Kättä päälle ja käsirahaa?

Myös Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Jari Taittonen on huomannut, että moni yrittää myydä asuntoaan aluksi itse.

Kaupan ”ketjuuntuminen” tekee siitä hänen mukaansa kuviteltua vaikeampaa. Taittonen arvioi, että lähes kaikki itsemyyjillä myynnissä olevat kohteet tulevat lopulta välittäjille myyntiin.

– Varsinkin perheasunnoissa ketjuuntuminen on sen verran voimakasta, että vaikka löydettäisiin ihastunut ostaja, asuntokaupan ketjua ei välttämättä pystytä purkamaan. Ketjussa saattaa olla helposti 3–6 asuntoa. Asuntokauppa ei ole tänä päivänä useinkaan sitä, että kättä päälle ja käsirahaa sunnuntainäytöllä ja ensi viikolla pankkiin.

– Asuntokauppa ei ole teknisesti vaikeaa, ja periaatteessa kuka tahansa pystyy sen tekemään. Aika ja aktiivisuus, jota siihen tarvitaan, puuttuu kuitenkin aika monelta, Taittonen toteaa.

Osalle ostajista kelpaa vain välittäjän asunto

Mitä monimutkaisemmaksi kauppa käy, sitä hanakammin turvaudutaan välittäjän apuun.

– Jos myydään esimerkiksi kuolinpesän kiinteistöä, johon liittyy perintöoikeuksia, verotusta ja pesän jakamista koskevia kysymyksiä, myyjä voi kokea, että hän ei pysty itse hoitamaan asiaa. Myyjä arvottaa myös sitä, miten paljon hänellä on aikaa asioiden selvittämiseen ja varsinaiseen myyntityön tekemiseen, Jaana Anttila-Kangas tietää.

Jaana Anttila-Kankaan mukaan osa ostajista luottaa toisaalta edelleen vain välittäjään.

– Olemme huomanneet, että ihmiset käyvät katsomassa itse asuntoa myyvien asuntoja, mutta jostain syystä he eivät uskalla tehdä kauppaa. Asunnonostotilanteessa kaivataan selvästi ulkopuolista tahoa, joka katsoo molempien osapuolten etua. Ja välittäjän kuuluu olla sellainen. Siksi monet itsemyyjät joutuvat antamaan asunnon lopulta välittäjän välitettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat