Mainos

Yhä useampi koulunsa aloittava osaa lukea

Koulutiensä aloittavat ekaluokkalaiset elävät näinä viikkoina varmasti elämänsä jännittävimpiä hetkiä. Tuskin vanhemmatkaan ilman jännitystä selviävät. Koulutien alkua helpottaa varmasti se, että yhä useampi koulutulokas osaa jo koulun aloittaessaan lukea. Mukkulan koulun apulaisrehtori Olli-Pekka Heinonen kertoo, että esimerkiksi 90-lukuun verrattuna yhä useampi ekaluokkalainen on oppinut lukemaan jo kotona.

- Lukemaan oppiminen on sitten kyllä voinut olla hyvin vaillinaista, joten koulussa sitten opitaan lukemaan ja kirjoittamaan oikein.

Lahdessa koulu alkoi jo tänään ja Heinonen kertoo vanhempien näyttävän jännittyneemmiltä, kuin itse koulutulokkaat.

- Ilmeistä päätellen jännitystä on vanhemmillakin ilmassa. Jotkut jäivät lastensa kanssa muutamaksi kymmeneksi minuutiksi ja ottivat samalla videokuvaa ja valokuvia lapsistaan. Samalla he kuulevat opettajilta ensimmäisen viikon ohjelmasta.

Ekaluokkalaisen ensimmäiset päivät menevät pääosin koulun sääntöihin ja rutiineihin tutustumisessa.

- Perusasioita, kuten mistä löytyy vessat, miten kuljetaan jonossa ja miten viitataan. Myös ruokailussa on oppilaille ihan uudet kuviot, kertoo Heinonen.

Myös aapinen jaetaan ensimmäisenä päivänä ja läksyjäkin koulutulokkaat saavat.

Ensimmäisen päivän ruokalistalla Mukkulassa on myös apulaisrehtorin herkkua, lihapullia.

Ensimmäisillä välitunneilla tutustutaan piha-alueisiin ja opettajan seurassa opetellaan pihaleikkien sääntöjä. Kahtena ensimmäisenä päivänä oppilaat ovat koulussa 9-12, jonka jälkeen aletaan siirtyä normaaliin, 20 tuntiin viikossa.

Koulutie tutuksi vanhempien avulla

Tärkeänä opetuksessa otetaan huomioon myös koulumatka. Heinonen kertoo monien vanhempien ottavan lomaa muutamaksi ensimmäiseksi kouluviikoksi, jotta voivat opastaa lapsensa turvallisesti koulutielle.

- Ensimmäisillä viikoilla vanhemmat saattavat tulla vastaan, mutta sitten pitäisi aika pian oppia kulkemaan koulumatka itse tai kaverin kanssa.

Heinosen mukaan kouluun sopeutuminen ja arkeen tottuminen vie pieniltä oppilailta noin kuukauden.

- Kun syyskuu loppuu, niin alkavat aika hyvin rutiinit olla hanskassa. Kun lukujärjestys pyörii muutaman viikon, niin tulee ne koululaisen rutiinit kuten syömiset ja välitunnitkin olla jo tuttuja.

Useassa kunnassa koulut alkavat huomenna, mutta kuitenkin yleisemmin vasta ensi viikon alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.