Yhä useampi kokkaa kotona

Laadukkaiden makuelämyksien etsiminen on yleistynyt.

Kotiruokien valmistaminen lisääntyy suomalaistalouksissa. Samalla eineksiä ja valmisruokia lähtee kaupan hyllyltä kuluttajan kassin harvemmin, paljastaa suomalaisten ruoka-asenteita luotaava RISC Monitor -tutkimus.

Jo 60 prosenttia suomalaisista ilmoittaa valmistavansa arkenakin ruoan itse. Edellisvuosina näin on tehnyt noin puolet kotitalouksista.

Tutkimuksen mukaan ruoasta haetaan yhä enemmän laadukkaita makuelämyksiä.

Ateria kokoaa perheen yhteen

Aterioiden merkitys perheen ja ystäväpiirin tärkeimpinä yhdessäolon hetkinä on kasvanut viime vuosina. Uteliaisuus ja kokeilunhalu uusia ruokia kohtaan on myös kasvanut, jo neljä viidesosaa suomalaisista ilmoittautuu kokeilunhaluisiksi.

Myös ruokailutapojen eurooppalaistuminen näkyy ruokaasenteissamme, lähes kolmannes juo viikollakin mielellään lasin viiniä aterialla.

RISC Monitor -tutkijat ovat seuranneet suomalaisten arvomaailmaa jo 30 vuoden ajan. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui 4 000 yli 15 -vuotiasta suomalaista.

- Suomalaisista noin 60 % kokee, että heille on tärkeää syödä hyvin ja valita aina korkealaatuisia tuotteita, vaikka ne olisivat kalliimpiakin. Laatu, kotimaisuuden arvostaminen ja nautinnonhalu kuvastaakin tämän päivän suomalaisten suhtautumista ruokaan, kertoo RISC Monitorin tutkimuspäällikkö Tarja Pentilä.

Pikaruokailu -fast food -muuttaa muotoaan

Kolme neljästä suomalaisesta valitsee käteviä ja helppoja ruokatavaroita, vaikka ne olisivat hieman kalliimpiakin, noin kolmannes taas toivoo tarjolle enemmän nopeasti valmistettavia ruokia. Laadusta ei kuitenkaan olla valmiita tinkimään.

Tämä onkin lupaava kehityssuunta entistä laadukkaampien valmisruokien ja ruokatuotteiden esiinmarssille, kuluttajat haluavat laatua myös valmisruokiin, eikä hinta ole enää ratkaisevassa asemassa ostopäätöstä tehtäessä. Kuluttaminen muuttuukin myös ruokailun osalta, esiin on marssinut "hybridikuluttaja", jonka valintoja ohjaavat kulloisetkin tarpeet, arkisin halutaan nopeaa ja helppoa kun taas viikonloppuisin ruoanlaittoon ehditään paneutua, toteaa Pentilä.

Napostelua ja kiireen tunnetta

Nuoret, etenkin nuoret naiset, korvaavat usein aterioita välipaloilla, tämä onkin tyypillistä RISCin asennekartalla Nopealiikkeisten asenneryhmälle, jossa elämältä halutaan virikkeitä, uusia asioita, vapautta ja nautintoa. Heistä saattaa myös tuntua, että ruokaostoksille ei ole aikaa, tämä tunne on tosin viime vuosina vähentynyt, vain joka kymmenes suomalainen on tätä mieltä.

- Slow food -fast food ajattelua ei voikaan enää asettaa toistensa vastakohdiksi, vaan molempia tarvitaan, tämän päivän kuluttaja vaihtaa rooliaan tarpeen mukaan puolelta toiselle, Tarja Pentilä tiivistää.

Arvot ja asenteet näkyvät

Suhtautumisessa ruokavalintoihin liittyviin asioihin nähdään selvästi arvojen ja asenteiden vaikutus.

RISCin Välittämisen ulottuvuuden asenneryhmät ovat aktiivisia jakantavat vastuuta niin omasta kuin yhteiskunnan ja luonnon hyvinvoinnistakin.

Eettisyys, elinvoimaisuus ja terveellisyys ovat heille tärkeitä asioita. He ovatkin aktiivisia kuluttajia ja edelläkävijöitä ruokaan liittyvissä asioissa, he huomioivat niin säilöntäaineiden, lisäaineiden, ruoan alkuperämaan kuin muuntogeenisen ruoankin tuotevalinnoissaan. Myös eri ruokavaliot kiinnostavat näitä aktiivisia kuluttajia.

Sen sijaan Nautinnon asenneulottuvuudessa haetaan yksilön vapautta, nautintoa, jännitystä, helppoa, mukavaa ja vaivatonta elämää. Siksi heillä ei olekaan yhtä suurta kiinnostusta aktiiviseen kuluttajuuteen, vaan he ovat varsin passiivisia kaiken kulutuspäätöksiin vaikuttavan suhteen.

Myöskään ruokavaliot eivät kiinnosta ja ruoan terveellisyyteen suhtaudutaan välinpitämättömästi.

RISC Ruokaryhmät kiteyttävät erilaiset tavat suhtautua ruokaan ja ruokailuun Suomalaiset voidaan jakaa kuuteen erilaiseen ryhmään sen mukaan miten he suhtautuvat ruokaan ja ruokailuun.

- Monipuolisesti ruoasta kiinnostuneet ovat uteliain ja kokeilunhaluisin ryhmä, kun taas perinteiset ruoanlaittajat arvostavat kotona tehtyä, perinteisin menetelmin valmistettua ja kotimaista ruokaa, kertoo Tarja Pentilä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat