Mainos

Yhä useampi kertoo äänestyskantansa avoimesti

Moni pitää kiinni vaalisalaisuudesta, mutta entistä useampi paljastaa oman ehdokkaansa. Asiantuntijan mukaan syynä on se, että nykypäivän äänestäjä ei pelkää poliittista leimautumista.

Vaalisalaisuus on monelle suomalaiselle tärkeä asia, mutta nykyään on myös tavallista, että oma äänestyskanta tuodaan julki avoimesti esimerkiksi ystäväpiirissä tai työpaikoilla.

Valtio-opin professori Jan Sundbergin mukaan taustalla on se, ettei nykypäivän äänestäjä joudu pelkäämään poliittista leimautumista samalla tavoin kuin ennen.

- Poliittinen ilmapiiri on muuttunut rajusti muutaman vuosikymmenen takaisesta ajasta, jolloin erityisesti kommunistien ja populistipuolueiden kannattajat joutuivat olemaan varuillaan, Sundberg sanoo.

Huolimatta siitä, kertooko äänestäjä kantansa muille vai pitääkö ehdokkaansa omana tietonaan, pitää Sundberg hyvänä sitä, että kansa käy avointa yhteiskunnallista keskustelua.

- On hyvä asia, että oman mielipiteensä voi tuoda julki ilman, että siitä tulee negatiivisia seurauksia. 1970-luvulla pelko poliittisesta leimautumisesta esti vapaan keskustelun, Sundberg sanoo.

Sundbergin mukan äänestyskannan avoimeen kertomiseen saattaa vaikuttaa myös se, että sidonnaisuus puolueisiin ja ideologiaan ei nykyään ole yhtä voimakasta kuin ennen.

Sundberg muistuttaa myös, että ihmisten saattaa olla helpompi kertoa avoimesti äänestyskantansa nimenomaan presidentinvaaleissa, joissa puoluesidonnaisuus ei ole yhtä voimakasta kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa.

- Kun nyt toisella kierroksella enää kaksi ihmistä on mukana presidenttitaistossa, ei monella välttämättä ole suurtakaan kynnystä kertoa, kumpaa kannattaa tai kumpaa ei ainakaan kannata.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.