Mainos

Yhä useampi hakee saataviaan palkkaturvasta

Palkkaturvaa maksetaan tänä vuonna todennäköisesti enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna.

Viimeiset viisi vuotta palkkaturvan taso on pysytellyt 35 miljoonan euron tuntumassa, mutta tänä vuonna summa noussee noin 40 miljoonan euron pintaan.

Tammi-lokakuun aikana palkkaturvaa on maksettu jo noin 34 miljoonalla eurolla, mikä on pari miljoonaa enemmän viime vuoden vastaavaa ajankohtaan verrattuna.

– Palkkaturvan määrä on suoraan sidoksissa yritysten taloudelliseen tilanteeseen. Esimerkiksi vuoteen 2007 verrattuna nyt maksetaan kaksinkertainen määrä palkkaturvaa, sanoo vanhempi hallitussihteeri Nico Steiner työ- ja elinkeinoministeriöstä. – Perinteisesti rakennusala on ollut palkkaturvassa suurin toimiala, ja se on sitä nytkin. Muita ovat kuljetusala ja metalliteollisuus.

Palkkaturvapäätöksen saaneet työntekijät:

20138 345 henkilöä
20127 548 henkilöä

Palkkaturvapäätöksen saaneet työnantajat:

20132 302 henkilöä
2012 2 262 henkilöä

(Vertailuajankohta 1.1. - 15.11. Lähde: TEM) 

Uudellamaalla maksetaan yli kolmannes kaikesta palkkaturvasta. Runsaasti palkkasaatavia on myös Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

 Maksupäätökset kestävät 

Palkkaturvan tarkoituksena on turvata työntekijän saatavien maksaminen työnantajan maksukyvyttömyyden tai konkurssin vuoksi. Työntekijän, työntekijäjärjestön tai konkurssipesän hakemukset käsitellään työ- ja elinkeinokeskuksissa, mutta käsittelyaika voi kestää useita kuukausia.

– Konkurssipesän hakemusprosessi eroaa muista siten, että palkkaturva pystytään maksamaan työsuhteen viimeiseen päivään mennessä. Se käy hyvin nopeasti, Steiner sanoo. – Muissa hakemustyypeissä on omat yksityiskohtansa, joiden läpikäyminen voi viedä varsin paljon aikaa. Lisäksi joissakin ely-keskuksissa voi olla niin paljon ruuhkaa, että käsittelyajat venyvät.

Palkkaturvan enimmäismäärä samalle työnantajalle tehdystä työstä on 15 200 euroa työntekijää kohti. Palkkaturvana voidaan maksaa kaikki ne saatavat, jotka työnantajan tulisi muutenkin maksaa työntekijälleen. 

– Missään tapauksessa työntekijän ei kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa odottamaan saataviaan, muistuttaa Nico Steiner. – Olennaisinta on, että saatavia haetaan palkkaturvasta kolmen kuukauden kuluessa saatavien erääntymisestä, sillä sen jälkeen sitä ei voi enää maksaa.

Maksetusta palkkaturvasta noin puolet maksetaan työnantajan konkurssin takia. Tilastokeskuksen mukaan konkurssit ovat lisääntyneet kuudella prosentilla viime vuodesta, kun tänä vuonna syyskuuhun mennessä on pantu vireille yli 2400 konkurssia.

Palkkaturvana maksetut saatavat korkoineen peritään myöhemmin työnantajalta tai tämän konkurssipesältä takaisin valtiolle.

Palkkaturvalain neljä vuosikymmentä kestäneen historian aikana pohjakosketus tapahtui lamavuonna 1992, jolloin palkkaturvaa maksettiin 96 miljoonaa euroa.

 


 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.