Mainos

Yhä useammat säveltävät konemusiikkia

Nykymusiikin festivaali Musiikin aika irrottelee tänä vuonna erityisesti konemusiikilla ja eri tyylilajen sekoituksilla. Aikaisempien vuosien tapaan festivaali tarjoaa useita uuden musiikin kanta-esityksiä ja Suomen ensi-esityksiä.

Juhani Nuorvalan uutuussävellys sähkörummuilla ja kolmella syntetisaattorilla on kuin elektronisia kaikuja mistä tahansa teknobileistä.

-Ei tää kuitenkaan ole tanssimusiikkia vaan musiikkia, jonka aihe on tanssimusiikki, kertoo säveltäjä.

Festivaali esitteleekin tänä vuonna sävellystöitä yli tyylirajojen. Konemusiikki on tuonut säveltämisen entistä laajemman piirin ulottuville ja se näkyy mm. Musiikin Ajan remix-kilpailun suosiossa ja tasossa.

-Ihmiset tekee nykyään kotonaan varsin vakuuttavaa ja hyvin omaperästä musiikkia. Ihmisillä on elektroninen musiikinstudio kotona suht halvalla, tietokone melkein riittää, arvelee Juhani Nuorvala.

Ns. vakavan musiikin puolella koneiden hyödyntäminen on edennyt hitaammin, mutta ilmiö lisääntyy kaiken aikaa.

-Jos tehdään tietokoneella musiikkia, se on semmosta et sä et tartte soittotaitoa, ja se on se syys miks mä en aluks arvostanut sitä. Mutta siinä on paljon muuta.

-Se on välineenä helppo, sä saat heti soivan lopputuloksen tulemaan koneella ulos, mutta että sä saat sen kuulostamaan musikaalliselta ja mielekkäältä lopputulokselta siihen menee loppuelämä, uskoo muusikko Tuomo Lassila.

Konemusiikin kehitys näkyy myös siinä, että koneet ovat jopa jo itse personoituneet soittimiksi. Uusilla syntetisaattoreilla matkitaan 70-luvun ja 80-luvun alun syntetisaattoreita, koska niissä on syntetisaattorina tietynlainen soundi.

Koko ajan syntyy uusia yhdistelmiä ja näyttää siltä, että elektroninen musiikki, sen kasvu ja kehitys ovat vasta alkaneet, sanovat konemusiikkiin hurahtaneet muusikot.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.