Yhä useamman vangin koevapaus epäonnistuu

Yhä useamman vangin valvottu koevapaus epäonnistuu. Alkuvuonna aloitetuista koevapauksista peruutettiin ennen aikojaan 15 prosenttia, kun viime vuonna vastaava osuus oli yhdeksän prosenttia.

Yleisin syy keskeytyksiin ovat erilaiset päihderikkomukset. Koevapaudessa on päihteiden käytön suhteen nollalinja, eli yhtä oluttakaan ei saa ottaa.

Valvottu koevapaus on uusi tapa suorittaa vankilatuomion loppuosuus siviilissä. Sen aikana vanki harjoittelee rikoksetonta ja päihteetöntä elämää, mutta pitää yhteyttä viranomaisiin ja on muutenkin valvonnan alla. Jos sääntöjä rikkoo, on edessä paluu vankilaan. Koevapauteen voi päästä aikaisintaan kuusi kuukautta ennen ehdonalaisen vapauden alkamista.

Valvotussa koevapaudessa on ollut tänä vuonna keskimäärin 82 vankia päivässä, mikä jää selvästi asetetusta sadan vangin tavoitteesta. Oikeusministeriön suunnitelmien mukaisesti parin vuoden päästä koevapaudessa pitäisi olla jo 200 vankia päivässä.

Tämän ei ounaksuta olevan aivan ongelmatonta. Rangaistusmuodon käytön lisäämistä hidastavat muun muassa vaikeudet työpaikkojen ja asuntojen löytämisessä vangeille. Usein esteeksi muodostuu myös vangin päihdeongelma.

Nilkkapannan käyttöönottoa pohditaan

Rikosseuraamusviraston (Rise) mukaan epäonnistumisriski nousee, kun valvottuun koevapauteen sijoitettavien vankien määrä kasvaa. Erityisasiantuntija Vuokko Karsikas sanoo asian olevan näin siitäkin huolimatta, että valinnassa ollaan erittäin tarkkoja.

Hän muistuttaa, että peruutusten noususta huolimatta epäonnistumisprosentti on yhä siedettävällä tasolla ottaen huomioon sen, että rikkomukset ovat yleensä pieniä. Ministeriö on asettanut tavoitteeksi, että koevapauksista saisi epäonnistua korkeintaan 15 prosenttia.

Jotta raameissa pysyttäisiin, kaipaa Karsikas lisää valvontaa ja siihen liittyvän tekniikan parantamista. Esimerkiksi nilkkaan asennettavan valvontapannan käyttöönottoa pohditaan parhaillaan. Hän peräänkuuluttaa myös asennemuutosta, jotta koevapautta varten saataisiin hankittua asuntoja sekä työ- ja opiskelupaikkoja vangeille.

- Pitäisi ymmärtää ja hyväksyä, että rikoksentekijät palaavat yhteiskuntaan ja antaa heidän tehdä se valmistellusti ja valvotusti, Karsikas sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat