Mainos

Yhä useammalle nuorelle paikka korkeakouluun

Korkeakoulutusta aiotaan laajentaa entisestään. Ammattikorkeakouluihin luodaan lisää aloituspaikkoja ja yliopisto-opintoja pyritään nopeuttamaan. Kaikkiaan korkeakoulupaikka aiotaan tarjota 70 prosentille ikäluokasta.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta opetusministeriön luonnoksesta koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi vuoteen 2004 asti. Valtioneuvoston käsittelyyn nyt lausuntokierrokselle lähetetty asiakirja ehtinee marraskuussa. Opetusministeriön ylijohtaja Markku Linna ennakoi tämän päivän Helsingin Sanomissa, että kipakkaa keskustelua syntyy muun muassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä lukioitten ja ammattioppilaitosten suhteesta.

Yliopistoihin ei varsinaisesti tule lisää opiskelupaikkoja mutta keskimääräistä opiskeluaikaa pyritään lyhentämään niin, että 75 prosenttia opiskelijoista suoriutuu opinnoistaan viidessä vuodessa. Näin opiskelupaikat vapautuvat nopeammin uusille opiskelijoille. Uudistuksen myötä lisensiaatin tutkinto poistetaan tieteellisenä jatkotutkintona.

Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja aiotaan lisätä niin, että niitä on 25 000 vuonna 2004. Lisäksi ammattikorkeakouluissa käynistetään ammatilliset jatkotutkinnot asteittain kaikilla koulutusaloilla.

Ammattikoulu ja lukio lähentyvät

Vaikka lukion asema luvataan säilyttää, halutaan lukiolaisen ohjelmaan sisällyttää myös nykyistä enemmän mahdollisuuksia suorittaa ammatillisia opintoja. Myös ammatillisten tutkintojen antamaa yleistä jatko-opintokelpoisuutta vahvistetaan tukemalla opiskelijoiden mahdollisuuksia painottaa opintojaan lukio-opintojen suuntaan. Nykyisin maassa toimii liki 50 opetusministeriöltä erityisen tehtävän saanutta lukiota.

Ylioppilastutkinto aiotaan uudistaa keväästä 2001 alkaen niin, että täysin pakollisena tutkintoon sisältyy vain äidinkielen koe. Loput vähintään kolme koetta valitaan toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen, matematiikan ja reaalikokeen joukosta.
(HS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.