Mainos

Ydinvoimayhtiölle sapiskaa mittausvirheestä

Japanin Fukushiman ydinvoimalassa huokaistiin helpotuksesta, kun huikean korkeat säteilytulokset paljastuivat mittausvirheeksi. Tänään maan hallitus on moittinut ydinvoimayhtiö Tepcoa eilisistä vääristä tuloksista.

Hallituksen edustajan mukaan eilisen kaltaista virhettä ei voi hyväksyä. Maanjäristyksessä vaurioituneessa Fukushiman ydinvoimalaitoksessa mitattiin hälyttävän korkeita säteilyarvoja.

Tepco kertoi eilen, että turbiinihalliin kertyneestä vedestä olisi saatu jopa kymmenen miljoonaa kertaa normaalitasoa korkeampia lukemia. Tämän takia työntekijöitä evakuoitiin. Oikea lukema oli kuitenkin 100 000 tavallista korkeampi.

– Säteilymääriä tulee eri lähteistä, mutta luottaisin kuitenkin japanilaisten tietoihin. Näiden lukemien vertaaminen on kuitenkin tavalliselle ihmiselle vaikeaa, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) johtaja Tarja K. Ikäheimonen.

Tokiossa ei syytä huoleen

Ikäheimosen mukaan turbiinihallin lattialla olevan veden säteilypitoisuus on kaikesta huolimatta todella korkea. Hänen mukaansa nyt olisi tärkeää saada vesijäähdytys toimimaan ja varmistettava suljetulla kierrolla, ettei vuotoa pääsisi ympäristöön.

– Luulen, ettei kenelläkään ole aivan tarkkaa tietoa siitä, mitä reaktoreiden sisällä nyt tapahtuu.

Ikäheimosen mukaan työntekijöillä on erittäin rankat oltavat Fukushiman ydinvoimalassa. Ydinvoimalan ympäriltä on evakuoitu 30 kilometrin alueelta ihmiset, mutta esimerkiksi Tokiossa ei tarvitse tällä hetkellä olla huolissaan säteilypitoisuuksista. Ainoastaan tokiolaista vettä ei suositella enää pikkulapsille juotavaksi sen korkean jodipitoisuuden vuoksi.

Katso STUK:n johtajan Tarja K. Ikäheimon haastattelu: (Huomenta Suomi 28.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.