Ydinvoimaratkaisu sinettiä vailla

Ydinvoimaäänestyksen vääjäämätön lähestyminen toi vielä pientä kipinää tänä iltana eduskunnan viimeiselle keskustelurupeamalle lisäydinvoimasta.

Iltakuudelta aloitettua ja yömyöhään jatkettua keskustelua lämmitti aluksi ahvenanmaalaisedustaja Gunnar Janssonin (r.) edellisenä iltana virittämä jupakka eduskunnan liittämistä ponsilausumista eli ns. risupaketista.

Asia oli kuitenkin jo ehditty ruotia jo päivän mittaan valmiiksi eduskunnan toimielimissä, joten enimmät pölyt asian ympärillä olivat jo laskeutuneet. Pientä jännitettä toi kuitenkin se, esittääkö joku edustaja kuitenkin Janssonin esiin tuoman ongelman viemistä perustuslakivaliokuntaan, jolla oli koko ajan valmius pikakokoukseen.

Puheenvuorojen kierrätystä

Melko tasapaksusti edennyt keskustelu sai aika ajoin polttoainetta keskustelussa aiemmin käytetyistä puheenvuoroista, joita kaivettiin uudelleen esille.

Edustaja Kari Myllyniemi (kesk.) otti puheeksi SDP:n edustajan Marjatta Vehkaojan edellisillan puheenvuoron, jossa tämä vihjaili kristillisdemokraattien käännyttämisestä ydinvoiman kannalle hallituspaikkaa tarjoamalla.

Myllyniemi totesi, että Vehkaoja käytti onnekseen sanamuotoja, joilla hän pelastaa itsensä vastuusta.

-Muuten hän olisi suoraan väittänyt joittenkin korkeassa portaassa olevien syyllistyneen laittomiin tekoihin. Jos hänen lausumansa olisi totta, niin ei siitä häntä rangaistaisi, mutta jos se ei pitäisi paikkaansa, niin olisipa aika paha juttu, Myllyniemi päivitteli.

Tänä iltana puhuneet edustajat myöntelivät itsekin, että itse asiasta on salissa sanottu jo kaikki mitä siitä sanottavaa on. Puheenvuoro piti silti pitää, että oma kanta tulisi kirjatuksi pöytäkirjaan.

-Voipahan sitten ensi viikolla sanoa, kun joku kysyy perusteluja, että katso netistä, Pekka Vilkuna (kesk.) totesi.

Urpilainen Jaa-joukkoihin

Tänään lisäydinvoiman kannattajat vahvistivat hieman rivejään, kun heidän joukkoonsa ilmoittautui sosialidemokraattien kansanedustaja Kari Urpilainen. Viime hetken laskelmien mukaan lisäydinvoiman puolesta äänestäviä edustajia olisi nyt 102 ja vastaan äänestäviä 93.

Edustajia, joita ei ole laskelmissa osattu sijoittaa kumpaankaan ryhmään, on vielä neljä. Iltakuudelta alkaneeseen loppukeskusteluun oli etukäteen pyydetty vielä yli 40 puheenvuoroa, mikä lupaili pitkää istuntoa.
Iltayhdeksältäkin puhujalistalla oli vielä 31 nimeä.

Viime yön oikeuskiista

Eduskunnassa viriteltiin yöllä oikeudellista kiistaa ydinvoimapäätöksen laillisuudesta. Ahvenanmaan edustaja Gunnar Jansson katsoi, että perustuslakivaliokunnan tulisi ottaa ennen lopullista ratkaisua kantaa talousvaliokunnan päätösesitykseen liitettyihin lausumiin. Janssonin mielestä ydinvoimapäätöstä tehdessään eduskunta toimii hallintoviranomaisena. Ponnet sitoisivat hänen mukaansa hakijaa eli Teollisuuden Voimaa, jolla ei ole ollut tilaisuutta lausua niistä mitään.

Lain mukaan eduskunta voi vain hyväksyä tai hylätä ydinvoimaa koskevan periaatepäätöksen, mutta se ei voi liittää siihen mitään valtiosääntöoikeudellisesti sitovia ehtoja. Talousvaliokunta on kytkenyt lisäydinvoiman rakentamiseen neljä lausumaehdotusta, jotka koskevat mm. energiansäästön, verotuksen ja uusiutuvan energian kehittämistä. Kolmessa lausumassa halutaan hallituksen tekevän jotain, mutta yksi on ilman osoitetta.

Eduskunnan virkamiesjohdolla on lausumista toisenlainen käsitys. Niitä pidetään pelkästään poliittisina tahdonilmauksina, jotka eivät voi teoriassakaan koskea hakijaa.

Jansson, joka on koulutukseltaan juristi, ei tehnyt keskiviikkona esitystä ydinvoimapäätöksen viemisestä perustuslakivaliokuntaan. Hän sanoi keskustelevansa asiasta ensin RKP:n eduskuntaryhmän kanssa.

Lisäydinvoimaa koskevasta periaatepäätöksestä äänestetään huomenna.

(MTV3-STT)

Mikäli eduskunnalle tehdään kansanedustaja Gunnar Janssonin näkemyksen mukainen esitys ydinvoimapäätöksen viemisestä perustuslakivaliokuntaan, se saattaa lykätä eduskunnan huomista ydinvoimaäänestystä.

(Huomenta Suomi 23.05.2002)

Lue myös:

    Uusimmat