Ydinvoimapäätös saa kritiikkiä Saksassa

Saksan vihreät ovat jakautumassa hallituksen ydinvoimapäätöksestä. Vihreiden keskuudessa päätöstä pidetään huonona kompromissina, koska se ei aseta selkeää aikarajaa ydinvoimaloiden sulkemiselle.

Saksa, ydinvoimalan piippuja ja junarataa


Saksan punavihreä hallitus teki energiayhtiöiden kanssa monimutkaisen sopimuksen, joka antaa energiayhtiöille mahdollisuuden siirrellä tuotantokiintiöitä voimaloiden välillä. Tämän vuoksi sopimus jättää auki sen milloin Saksa luopuu lopullisesti ydinvoimasta.

Sopimuksen mukaan ydinvoimalat saavat yhteensä tuottaa Saksassa sähköä vielä 2600 terawattituntia, eli suunnilleen yhtä paljon kuin sitä on tähän mennessä ehditty tuottaa vuodesta 1968 lähtien. Kun tämä kiintiö täyttyy, viimeinenkin reaktorion työnsä tehnyt. Sopimuksen avainkohta on, että ikääntyvien, suljettavien voimaloiden tuontantokiintiö voidaan siirtää uudempiin reaktoreihin ja lisätä vastaavasti niiden tuotantoa.

Juuri tästä syystä voimayhtiöt ovat suhteelliseen tyytyväisiä sopuratkaisuun -nyt voimalat voidaan sulkea järjestäytyneessä muodossa kun pelisäännöt ovat selvät, teollisuus sanoo. Saksan oikeisto-oppositio vastustaa puna-vihreän hallituksen jyräämää energiasopimusta, mutta tuskin pystyy kaatamaan sitä. Jos kristillisdemokraatit voittavat liittopäivävaalit kahden vuoden kuluttua, ydinvoimapolitiikka joutuu varmasti uuteen harkintaan.

Myös vihreiden keskuudessa kuohuu - puolueen radikaalisiipi aikoo äänestää ensi viikon puoluetapaamisessa sopimuksen hylkäämisen puolesta - sitä pidetään liian edullisena voimayhtiöille. Kanta tuskin saa enemmmistöä taakseen, mutta se heikentää hallitusrintamaa.

Lue myös:

    Uusimmat