Mainos

Ydinvoiman vastustajat liikkeellä sankoin joukoin

Tuhannet ydinvoiman vastustajat osoittivat tänään mieltään Helsingissä. Mielenosoituksessa korostettiin ydinvoiman riskejä ja turvallisuusongelmia.

Tänään, tasan 16 vuotta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, järjestettiin Helsingissä suurmielenosoitus ydinvoimaa vastaan. Senaatintorilta eduskuntatalon eteen marssi yhteensä noin 5000 henkilöä. Mielenosoituksen järjesti Valtavirta-verkosto.

Auringonpaisteessa kylpeneet mielenosoittajat varoittivat kylteissään viidennestä virheestä ja kertoivat, että paras atomi on ehjä atomi. Mielenosoittajien mukaan Suomella ei ole varaa ottaa riskiä ja rakentaa viidettä ydinvoimalaa.

Tshernobylin vuosipäivänä riskin todellisuus oli harvinaisen selvästi läsnä. Eduskunta päättänee ydinvoiman lisärakentamisesta toukokuussa. Ennakkotiedustelujen perusteella tilanne on tiukka, mutta ydinvoiman lisärakentamisen kannattajia on eduskunnassa hieman enemmän kuin vastustajia.

Mielenosoittajia ympäri maata

Senaatintorilla kello 16 alkaneeseen tapahtumaan oli kokoontunut ydinvoiman vastustajia ympäri maata. Busseilla ihmisiä oli saapunut ainakin Rovaniemeltä, Joensuusta, Tampereelta, Turusta, Porista, Kuopiosta ja Jyväskylästä. Joensuun bussiin oli hypännyt myös kuusankoskelainen Risto Junninen. Junninen osallistui ydinvoimaa vastustavaan mielenosoitukseen nyt toista kertaa.

-Omien lasten toiminta on avannut isän silmiä, kertoi Junninen, jonka lapsenlapsiakin oli mukana mielenosoituksessa. Kotinsa tuulienergialla lämmittävän Junnisen mukaan ydinvoimaa ei tarvita, koska parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. -Ja muut energiamuodot myös työllistävät enemmän, yrittäjänä leipänsä ansaitseva Junninen muistutti.

Simbergiläinen kuolemansaattue

Helsinkiläiset Timo Riitamaa, Taneli Tuominen, Tarja Suksi, Päivi Raatikainen ja Ninni Lankinen muodostivat mielenosoituksen taiteellisimman ja dramaattisimman kokonaisuuden. Hugo Simbergin Haavoittuneen enkelin tyyliin sonnustautunut seurue saattoi pientä lasta silmät peitettynä kohti tuntematonta. Riitamaan mukaan ydinonnettomuuden mahdollisuus on ehkä pieni, mutta seuraukset mittaamattoman suuret. -Hieman ärsyttää se hölmö jako, jota on yritetty tehdä niin sanottujen järki-ihmisten eli ydinvoiman kannattajien ja tunne-ihmisten eli vastustajien välille, Riitamaa sanoi ja kertoi itse kuuluvansa pikemminkin järki-ihmisten ryhmään. Suksen mukaan ydinvoimaloiden turvallisuutta tuskin pystytään turvaamaan, kun edes Pentagonin turvallisuutta Yhdysvalloissa ei voitu turvata 11. syyskuuta.

Meille energia, lapsille jätteet

Mielenosoituskulkueen kärjessä kulkivat ihmiset lastenvaunujen kanssa. -Ydinvoima on tulevien sukupolvien kannalta kestämätön ratkaisu. Ydinjäteongelmaan ei ole tehokasta ratkaisua, sanoi helsinkiläinen Sarianne Tikkanen. -Tuuli ja aurinkovoima ovat oikeita ratkaisuja, Tikkanen totesi lastansa Taika Tuuliaa edessään työntäen.

Mielenosoittajien kulkiessa Pohjoisesplanadia muutamat puistossa vapputunnelmissa olleet teekkarit innostuivat ydinvoimaa kannustaviin huutoihin. Tämäkin episodi sujui rauhallisissa merkeissä, kuten koko mielenosoitus ylipäätään. Eduskuntatalolle päästyään kulkue sai kuulla muun muassa Liisa Jaakonsaaren (sd.), Outi Ojalan (vas.) ja Matti Vanhalan (kesk.) puheet. Suurmielenosoituksen jälkeen joukko ydinvoiman vastustajia, yhteensä noin parisataa kansalaista, siirtyi läheiselle Töölönkadulle Teollisuuden Voiman pääkonttorin edustalle ilmoittaen vallanneensa kadun. Poliisi ei puuttunut tähän mielenilmaukseen, koska liikenteellisesti siitä ei ollut suurta haittaa. Mielenosoittajat korostivat, että tapahtuma ei ollut osa Valtavirta-verkoston toimintaa.

(MTV3-STT)

Eduskunta on saanut valmiiksi valiokuntalausunnot ydinvoimasta. Eduskunta äänestää ydinvoimasta toukokuun lopulla. Tällä hetkellä näyttäisi että kannattajat perivät niukan voiton.

(Seitsemän uutiset 26.04.2002.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.