Ydinvoiman pelko nostaa sähkön hintaa

Saksan päätös sulkea seitsemän ydinvoimalaa aiheuttaa sähkön hintaan nousupaineita Euroopassa, ennakoi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Voimalat on suljettu kesäkuun loppuun asti, ja niiden noin 7 000 megawatin tuotanto on korvattava fossiilisilla polttoaineilla. Tällä on vaikutusta eurooppalaisiin sähkömarkkinoihin.

Tilanne on näin ollen kääntymässä toisinpäin kuin talvella. Silloin pohjoismaisten sähkömarkkinoiden hinnat tasapainottuivat, kun sähköä saatiin tuotua Keski-Euroopasta ja Baltiasta Pohjoismaihin. Kylmä sää ja alhaiset vesivarannot Pohjoismaissa olisivat muuten aiheuttaneet hintapiikkejä, Ruusunen sanoi.

Fossiilisten polttoaineiden hintoihin tulee lisää paineita Aasiasta. Japani tarvitsee lisää fossiilisia polttoaineita, ja Kiina on päättänyt tarkastaa ydinvoimaloidensa turvajärjestelmät ja pysäyttää uudet hankkeet tilapäisesti.

- Jos Kiina viivyttää 30 ydinvoimahankettaan ja korvaa ne fossiilisilla polttoaineilla, on selvä, että hiilen ja kaasun hinta nousee, Ruusunen sanoi.

Fossiilisten polttoaineiden suurempi kulutus taas aiheuttaa paineita päästöoikeuksien hintoihin, ja sähkö kallistuu lisää.

Energian hinta unohtuu

Ruususen mielestä Japanin tilanteen aiheuttama huoli uhkaa aiheuttaa ylireagointeja Euroopassa. Julkisuudessa kaikki huomio on nyt kiinnittynyt ydinturvallisuuteen, ja vaikutukset hintoihin unohtuvat.

- Kriisitilanteessa kaikki vaativat toimenpiteitä. Euroopan suhteen on pikkaisen ylireagoimisen makua, että äkkiä pitää tehdä jotain. On järkevää, että kaikki käydään läpi, ei niin, että jokainen maa ajaa alas ja alkaa tarkastaa laitoksiaan samana päivänä.

Sähkömarkkinoiden kehitykseen vaikuttavat nyt myös kevään ja kesän säät. Nyt voisi toivoa perinteistä sadekesää, sillä kevät- ja kesäsateet Norjassa ja Pohjois-Suomessa täyttäisivät vesivoimavarantoja ja vähentäisivät hintapaineita.

Ruusunen ei ryhtynyt arvioimaan hinnannousujen jyrkkyyttä. Monet epävarmuustekijät tekevät arvioimisesta vaikeaa, mutta tavallisen sähkönkuluttajan ei tarvitse tässä tilanteessa olla huolissaan. Tilanne on toinen, jos ydinvoima pudotetaan pois energiavaihtoehdoista.

- Jos sitä ei saa korvata fossiilisilla - mikä on korvaava perustuotanto? Ei sitä saa metsistä eikä tuulivoimasta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat