Mainos

Ydinvoiman kannatus lähes ennallaan

Energia-alan keskusliiton teettämän gallupin mukaan ydinvoimalla on enemmän kannattajia kuin vastustajia. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan ydinvoimaa kannattaa 37 prosenttia ja vastustaa 33 prosenttia vastaajista. 28 prosenttia ilmoitti suhtautuvansa neutraalisti ydinvoimaan.

Ydinvoiman kannattajien määrä on kuitenkin vähentynyt kaksi prosenttiyksikköä viime vuodesta. Ydinvoiman vastustajien osuus on puolestaan kasvanut kolme prosenttiyksikköä vuoden aikana. Mielipidekyselyyn vastasi noin tuhat henkilöä tammi-helmikuun aikana. Suomen Gallup teki kyselyn Energia-alan keskusliitto Finergyn toimeksiannosta.

Ydinvoiman kannattajien osuus kohosi vastustajia suuremmaksi vasta 1990-luvun jälkipuoliskolla. Käännekohta oli vuosi 1997. Vuosikymmenen alkupuolella ydinvoiman kannatus oli selvästi pienempää kuin vastustus. Neutraalisti suhtautuvien osuus on kymmenvuotiskaudella pysynyt noin vajaassa 30 prosentissa. Myönteisesti suhtautuvien enemmistö on miehiä, ja kielteisesti suhtautuvien joukossa naiset ovat enemmistönä.

Uudella voimalalla enemmän vastustajia

Uuden ydinvoimalaitoksen rakentamisella on nytkin selvästi enemmän vastustajia kuin kannattajia. Pitkällä aikavälillä vastustaminen on kuitenkin vähentynyt. Kielteisesti uuteen laitokseen suhtautuu 44 prosenttia vastaajista, kun viisi vuotta sitten vastustajia oli 46 prosenttia ja kymmenen vuotta sitten 52 prosenttia. Uutta laitosta puoltaa 31 prosenttia vastaajista eli sama määrä kuin viisi vuotta sitten. Kymmenen vuotta sitten kannattajia oli 27 prosenttia.

Suomen Gallup on mitannut vuodesta 1982 lähtien suomalaisten suhtautumista ydinvoimaan energialähteenä sekä suhtautumista ydinvoimavaihtoehtoon seuraavana suurvoimalaitoksena. Tuoreimman mielipidetutkimuksen haastattelut tehtiin 20. tammikuuta ja 28. helmikuuta välisenä aikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.