"Ydinvoiman alasajo vaikeuttaa ilmastopolitiikkaa"

Energiatalouden asiantuntija uskoo, että ydinvoiman riskit tullaan arvioimaan perusteellisesti uudelleen.

Energiatalouden professori Sanna Syri arvioi että Japanin Fukushiman onnettomuudesta saadaan riippumatonta tutkimustietoa vuoden sisällä. Hän toivoo, että valtiot malttaisivat odottaa tutkimustietoa ennen uusia ydinvoimapäätöksiä.

— Fukushimassa on vielä käynnissä akuutin onnettomuustilan hoitoa. Akuutin tilanteen rauhoituttua IAEA käynnistää riippumattoman kansainvälisen arvioinnin siitä, minkä takia Fukushimassa oli näin huonosti varauduttu maanjäristyksen ja tsunamin vaurioihin.

—Toinen keskeinen kysymys on, olisiko tsunamin jo iskettyä voitu estää näin vakavan onnettomuustilanteen kehittyminen, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Syri.

"Saksan suunta huolestuttava"

Suomessa noin kolmasosa energiasta tuotetaan ydinvoimalla. EU:n tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 95 prosentilla 40:ssä vuodessa. Saksa reagoi voimakkaasti Japanin onnettomuuteen - se sulki ainakin kolmen kuukauden ajaksi seitsemän vanhinta ydinvoimalaitostaan. Syrin mukaan Saksan suuret energiayhtiöt saattavat kiihdyttää tämän takia uuden hiililauhdevoimalan rakentamista.

— Se on erittäin huolestuttava suunta. Kun joku energia-alan toimija rakentaa uuden voimalaitoksen, ajatellaan sen olevan seuraavat 40 vuotta käynnissä. Sitten ollaankin jo vuodessa 2050, jolloin päästöjen piti olla lähes nollassa.

Syrin mukaan Saksan tilanne on myös Euroopan mittakaavassa huolestuttava, sillä Saksa on Euroopassa suuri sähkön- ja energian käyttäjä.

(MTV3)

Katso energiatalouden professorin Sanna Syrin haastattelu: (Huomenta Suomi 5.4.2011)

Lue myös:

    Uusimmat