Mainos

Ydinvoimaloiden tulvarajat tiukentuvat Suomessa

Suomi aikoo laatia uudet ohjeet sen suhteen, mitä meren rannoille voidaan rakentaa ja mille korkeudelle.

Ydinvoimaloiden osalta tuleville voimaloille määritellään metristä kahteen nykyistä korkeammat tulvarajat, sillä merenpinnan nousun uudet ennusteet kipuavat koko ajan ylemmäs.

Ydinvoiman turvallisuuden kanssa työskennellyt fysiikan tohtori Raimo Hentelä pitää virallista 3,5 metrin tulvarajaa liian mitättömänä esimerkiksi vaarallisille jätteille.

- Se on riittävä, jos ajatellaan seuraavaa 50 vuotta, mutta kun mennään sataan tai kahteen sataan vuoteen, ei tulvaraja enää riitä, arvioi Hentelä.

Tällä erää Suomessa rakennetaan monenlaisia riskilaitoksia rannoille noin kymmenen vuotta sitten tehtyjen ohjeistusten pohjalta. Kun luparatkaisut tehdään paikallisesti tai alueellisesti, laitosten tulvarajat vaihtelevat hyvinkin rajusti.

- Aivan liikaa on paikkoja, joissa sopivaa rakentamiskorkeutta on arvioitu ikään kuin sormituntumalla, sanoo tutkimusprofessori Kimmo Kahma Ilmatieteenlaitoksen merentutkimusyksiköstä,

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti tässä kuussa, että jäätiköt sulavat ilmeisesti nopeammin kuin mitä tähän asti on kuviteltu. Toistaiseksi Nasan arvio ei ole vaikuttanut Suomen tulvarajoja koskevaan lainsäädäntöön.

- Arvio tullaan varmasti lähiaikoina ottamaan huomioon tulvarajoja määriteltäessä, arvioi fysiikan tohtori Raimo Hentelä.

Katso Outi Airolan juttu (Kymmenen uutiset 17.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.