Mainos

Ydinvoimalan myöhästymisestä haetaan jättikorvausta

Teollisuuden Voima hakee Arevalta ja Siemensiltä 2,4 miljardin euron korvausta Olkiluodon ydinvoimalan valmistumisen viivästymisestä. Asiasta kerrottiin Siemensin osavuosikatsauksen liitteessä.

Areva ja Siemens kertoivat jokin aika sitten, että voimalahanke valmistuu 38 kuukautta myöhässä vuonna 2012. Sopimuksen mukaan voimalan piti alun perin valmistua tänä vuonna.

TVO teki sopimuksen Olkiluodon kolmannesta yksiköstä joulukuussa 2003. Laitoksen kiinteä hinta oli noin kolme miljardia euroa. Se on Suomen suurimpia yksittäisiä teollisia investointeja.

Laitostoimittajat aloittivat joulukuussa välimiesmenettelyn Teollisuuden Voimaa vastaan. Ne syyttivät Teollisuuden Voimaa viivytyksistä laitosasiakirjojen toimittamisessa ja vaativat siltä 1 miljardin euron korvausta rakennusajan venymisestä.

-TVO ei vielä ole vastannut välimieshaasteeseen, mutta on alustavassa kirjeenvaihdossa ilmoittanut, että se haluaa laitostoimittajilta noin 2,4 miljardia euroa korvauksia myöhästymisestä, kertoi Siemens.

TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua torjui tammikuussa jyrkästi Areva-Siemensin väitteet, että TVO:lla olisi osuutta viiveen syntymiseen.

-Merkittävä osa jatkossa tarvittavista dokumenteista ei ole saapunut edes ensimmäiselle tarkastuskierrokselle, vaikka laitoksen pitäisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla jo lähes valmis, sanoi Tanhua aiemmin.

Kolmoslaitos valmis vasta 2012

Teollisuuden Voima ei OL3:n projektinjohtajan Jouni Silvennoisen mukaan kommentoi tietoja korvausvaateen suuruudesta. Hänen mukaansa yhtiö odottaa, että kolmosyksikkö saadaan tammikussa tarkistetun aikatauluarvion mukaisesti kaupalliseen tuotantoon vuoden 2012 puolivälissä.

-Välimiesmenettely on vasta alkanut. Emme kerro siitä prosessin ollessa kesken, sanoi Silvennoinen. Menettely voi hänen mukaansa kestää useita vuosia.

Olkiluodon voimalan sopimus tehtiin kiinteällä hinnalla. Areva ja Siemens rakentavat voimalan TVO:lle avaimet käteen -periaatteella. Siemensin osuus hankkeesta on 27 prosenttia. Siemensin osuus TVO:n haluamasta korvauksesta olisi siten vajaat 0,7 miljardia euroa ja Arevan 1,7 miljardia euroa.

Olkiluodon rakennusaikataulu on pettänyt useaan otteeseen. Tanhua kertoi tammikuun aikataulutarkistuksen yhteydessä, että TVO hakee laitostoimittajalta korvausta ylimääräisestä työstä, kustannuksista ja menetyksistä.

Olkiluoto 3:n sähköteho on 1600 megawattia. Se on kolmannen sukupolven painevesilaitos. Teollisuuden Voima oli laitostyypin ensimmäinen tilaaja. Toinen EPR-laitos on rakenteilla Ranskassa. Arevalla on vireillä lukuisia EPR-hankkeita eri puolilla maailmaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.