Mainos

Ydinvoimakiista johti Lipposen ja Hautalan sanasotaan

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Heidi Hautalan syyttää puhemies Paavo Lipposta asemansa väärinkäyttämisestä. Lipposen mukaan Hautala on ryhtynyt politikoimaan.

Vihreiden mukaan Paavo Lipponen (sd.) on pyrkinyt edistämään puhemiehen roolissa ydinvoimateollisuuden asiaa.

- Kaikkien tiedossa on, että puhemies haluaa pitää ydinvoima-asiaa esillä, mutta nyt tämä menee selvästi liian pitkälle, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala sanoi.

Räikein esimerkki Hautalan silmissä oli puhemiehen virallinen matka Varsovaan tammikuussa ja sen aikana pidetty ydinvoimamyönteinen puhe. DemosEurooppa -säätiön tilaisuudessa puhunut Lipponen asetti tavoitteeksi ydinvoiman osuuden nostamisen 20 prosenttiin Euroopan unionin energiantuotannossa.

Vihreiden teettämä selvitystyö paljasti, että eräin kohdin Lipposen puhe oli likipitäen suoraa lainausta eurooppalaisen ydinvoimateollisuuden etujärjestön Foratomin kannanotoista.

Sumuvuori kiusallisessa tilanteessa

Puhemiehen seurueeseen kuulunut vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori istui eturivissä kuuntelemassa ydinvoimaylistystä. Ydinvoimaa vastustavalla Sumuvuorella oli kiusaantunut olo eikä se jäänyt huomaamatta Lipposeltakaan.

- Kun luennon jälkeen näytin ehkä vähän kärsivältä, Lipponen vitsaili, että kärsivällisyysmitalit jaetaan myöhemmin, Sumuvuori muisteli tapahtunutta vihreiden ryhmän tiedotustilaisuudessa.

Hautalan mielestä eduskunnan puhemiehen arvovallan mukaista ei ole ryhtyä edistämään selkeästi jonkin teollisuudenalan intressiä ja vieläpä niin, että muita eduskunnan jäseniä saatetaan samalla kiusalliseen tilanteeseen. Vihreiden tiedotustilaisuudessa muistutettiin myös siitä, että puhemiehen matkat maksetaan eduskunnan eli viime kädessä veronmaksajien rahoilla.

- Puhemiehen tehtävä on edustaa eduskuntaa ja pidättäytyä siinä roolissa, Hautala napautti.

Lipponen ihmeissään

Lipponen itse sanoo hämmästyneensä Hautalan avausta. Hänen mielestään Hautala kokee olevansa heikoilla keskustelussa.

Lipponen kommentoi vihreiden syytöksiä hyvin pikaisella varoitusajalla järjestetyssä lehdistötapaamisessa.

Lipponen ihmettelee, että Hautala kiistää puhemiehen oikeuden esiintyä kansainvälisesti energiapolitiikassa. Hän on käynyt monissa tilaisuuksissa puhumassa asiantuntijana. Varsovaan häntä oli nimenomaan pyydetty puhumaan Suomen energiapolitiikasta.

Lipposen näkemyksen mukaan Hautala on ryhtynyt politikoimaan. Hän arvelee vihreiden jääneen syrjään energiakeskustelussa. Lipposen mielestä vihreät kuitenkin haluaisivat, että kaikki viisaus olisi heillä.

"Painetaanko villaisella?"

Hautala sanoi vihreiden tiedotustilaisuudessa toivovansa, että asia nyt herättäisi edes jonkinlaisia reaktioita. Hautalan mielestä kaikkien on syytä olla huolissaan poliitikkojen ja taloudellisia etujaan vaalivien etujärjestöjen suhteesta.

- Ruotsissa tai Saksassa ei olisi mahdollista, että tällainen painetaan villaisella. Onko niin, että Suomessa vaikuttajat ovat niin tiiviisti tekemisissä keskenään, että tällaista pidetään normaalina?

Hautala ei kertomansa mukaan ole keskustellut asiasta itse Lipposen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.